Надежди за икономическо възстановяване в еврозоната (коментар)

Надежди за икономическо възстановяване в еврозоната (коментар) Снимка: Photo by Timon Studler on Unsplash

Еврозоната продължи да се възстановява през юни, според данните от вторник (23 юни), давайки индикация за икономическото здраве на региона, който излиза от пандемията.

Данните на индекса на мениджърите за закупуване (PMI), който измерва активността както в сектора на услугите, така и в производствения сектор в еврозоната, достигнаха 47,5 през юни, при последното четене от 31,9 през май. 50-точковият маркер отделя свиването от разширяването. Анкетираните от Ройтерс икономисти очакваха, че PMI ще настъпи 42,4 през юни.


Поскъпването с 15,6 точки е най-голямото в историята на проучванията с изключение на рекордното увеличение през май, каза IHS Markit в своето съобщение. „Последната печалба повиши PMI до най-високата си стойност от февруари, въпреки че все още показва общ спад в производството. Продукцията отново падна както в производството, така и в услугите, като последните показват малко по-стръмен темп на спад. И двата сектора въпреки това отчитат значително намалени темпове на свиване за втори пореден месец“, се казва в съобщението.


IHS Markit добави, че продължаващият спад на производството е свързан с четвърто поредно месечно влошаване на притока на нов бизнес, „което от своя страна допринесе за по-нататъшно рязко намаляване на изоставането на поръчките, за които компаниите ще работят“. Тези фактори обаче продължиха да стихват през юни, което сигнализира, че може да се наблюдава по-нататъшно подобрение в индексите за следващия месец.


Крис Уилямсън, главният бизнес икономист на IHS Markit, каза, че данните „показват още едно значително облекчаване на спада в региона през юни“.


Производството и търсенето все още намаляват, но вече не се сриват - продължи той. - Въпреки че БВП през второто тримесечие  спада с безпрецедентен темп, покачването на PMI добавя към очакванията, че премахването на ограниченията поради пандемията ще помогне да се стигне до края на кризата, когато започне лятото.


Данните дават на пазарите още една индикация за степента, до която страните от еврозоната се възстановяват от ограниченията,  които  доведоха до закриване на цели отрасли.


Търговската активност в зоната с единна валута достигна тримесечен връх през май, като крайният състав на PMI (включващ както производство, така и услуги) настъпи на 31,9, спрямо 13,6 през април.


Данните във вторник се основават на други индикации за икономическото възстановяване на региона. В понеделник светкавичните данни за доверието на потребителите в еврозоната и по-широкия Европейски съюз показаха подобрение през юни. Независимо от това, последните данни за безработицата рисуват тревожна картина, особено за младите хора.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: