Кой ще спечели Евро 2020

Кой ще спечели Евро 2020 Снимка: fanpage.it

Какво казват числата за двубоя Англия - Италия

Довечера, в 21,00 ч, предизвикателството между Италия и Англия ще завърши Евро 2020. Двата отбора се изправят един срещу друг със съпоставими резултати. Мозина смятат, че Англия едва ли ще загуби на „Уембли”, но има достатъчно прецеденти и в полза на адзурите. Италианците се стремят към европейски триумф, което не се случвало от 1968 г. „Трите лъва” пък гонят международен трофей, който не са постигали от Мондиала през 1966 г. Това ще бъде финал, който ще остане в аналите, игра с привкус на легенда, пълна с епични истории, които футболните фенове разказват години наред, пише fanpage.it.

От първия мач на Евро 2020 английските фенове пеят култовата фраза „Тя се прибира у дома“, визирайки купата и заявявайки своето „бащинство” във футбола - играта, която британците смятат, че „са измислили”.

Вярно е, че от първия сблъсък между Англия и Италия през ноември 1934 г. адзурите излизат победени с 3:2, но напускат терена под аплодисментите на публиката и влизат в легендите: за една нощ Highbury Lions са детронирани като властелините на играта. 

Точно 39 години по-късно Англия и Италия се срещат на „Уембли и четири минути преди края на мача Фабио Капело бележи гол и първата историческа победа на Италия на култовия стадион. Това измете завинаги пренебрежителния прякор „отборът на сервитьорите”, популярен отвъд Ламанша заради множеството италиански емигранти на Острова, работили често като келнери, включително централният нападател на Италия Джорджо Чианглия (1947 - 2012), който в началото на кариерата си е обслужвал клиенти в ресторанта на баща си в Кардиф.

Италия определено не пристъпва като фаворит към този финал и е наясно, че верните английски фенове със сигурност ще бъдат третата сила на терена. Все пак досега Англия е спечелила само два от последните си 14 мача с Италия във всички турнири, вкл. с двете приятелски срещи през 1997 г. и 2013 г. 

И двата отбора пристигат на мача в оптимална форма. Италия е на финала след равенството 1:1 с Испания в края на 120-миинутния мач с продължения и победа 4:2 с дузпи. Отборът отчете това като първия си провал след поредицата от 13 победи. 

Англичаните си осигуриха мястото на финала с победата си срещу Дания, независимо от спорната победна дузпа в 102-ра минута. 

Като цяло статистиката предвещава добър резултат за Англия. Феновете на адзурите обаче окуражават любимците си и стискат палци за победа, „за да не ги слушаме през следващите 55 години, че са измислили футбола”... По-умерените оптимисти все пак допускат, че „след Брекзит Островът заслужава малко късмет”. 

Всички се надяват срещата да се развие като елегантен фуболен спектакъл, трумф на спорта и спортменството. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: