Петиция вкара футбола в британския парламент

Петиция вкара футбола в британския парламент Снимка: pixabay.com

Необходимо е цялостно преструктуриране, смятат феновете

Управлението на английския футбол и перспективата за независим регулатор ще се обсъждат на парламентарен дебат, след като в британския парламент беше внесена петиция, подписана от над 100 000 души, в т.ч. много бивши футболисти и футболни мениджъри, съобщава BBC. 

Това се случи след острата реакция на УЕФА и футболните федерации на Испания, Италия и Англия към създаването на Европейската суперлига (ESL) с участието на някои от най-богатите европейски футболни клубове. В резулат на това сега шестима от инициаторите - „Арсенал”, „Челси”, „Ливърпул”, „Манчестър Сити”, „Манчестър Юнайтед” и „Тотнъм”, които в крайна сметка напуснаха ESL, са приели санкцията да направят общо плащане на „добра воля“ към УЕФА в размер на £ 22 милиона. Другите три отбора, които също се отказаха от ESL - „Милан”, „Интер Милано” и „Атлетико Мадрид” - миналия месец бяха глобени от УЕФА с общо £ 15 милиона. През следващия сезон деветте тима ще трябва да плащат и отчисления към УЕФА в размер на 5% от всичките им приходи. 

Парите от санкциите ще отидат за нови инвестиции в подкрепа на феновете, за развитие на детския футбол и за финансиране на местни обществени проекти. При повторен опит за отцепване клубовете ще бъдат глобени с по £ 25 милиона всеки и ще им бъдат отнети по 30 точки. Очакват се мерки, наречени хладно от УЕФА „подходящи действия”, и към все още оставащите в ESL клубове - „Реал” (Мардид), „Барса” и „Ювентус”. Позовавйки се на неназован източник, BBC Sport изрази мнение, че ако срещу тях започне съдебно производство, има риск да бъдат отстранени от Шампионската лига, макар че засега това изглежда малко вероятно.

BBC Sport установи, че не клубовете, а техните собственици всъщност ще платят глобата, а бившият защитник на „Манчестър Юнайтед” Гари Невил, който е отявлен критик на ESL, написа в Туитър, че наказанието е „абсолютно смущаващо“, след като в предишен туит настояваше за отнемане на всички точки и приходи на клубовете от ESL.

От Асоциацията на футболните фенове смятат че плащането не слага край на въпроса, ако Висшата лига иска да гарантира, че подобна идея за отцепване няма да се появи отново в бъдеще, и са на мнение, че е необходимо цялостно преструктуриране - независим регулатор, реална власт за феновете и преразпределение на печалбите. Това ще бъдат и основните теми в бъдещия парламентарен дебат. 

Още при създаването си ESL беше обект на остри критики от страна на спортната общественост, футболните фенове и много европейски политици, в т.ч. британския премиер Борис Джонсън и президента на Франция Еманюел Макрон.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: