Великобритания не признава сметките на Европейския съюз

Великобритания не признава сметките на Европейския съюз

Според ЕС Обединеното кралство е длъжно да плати нетна сума от 47,5 млрд. евро

Великобритания заяви, че не признава оценката на Европейския съюз за общите разходи след Брекзит, съобщава Reuters. Според Обединеното кралство общата сметка трябва да остане в рамките на първоначалните прогнози на правителството. 

ЕС заяви в четвъртък, че Великобритания е длъжна да плати нетна сума от 47,5 млрд. евро (56,2 млрд. долара) на ЕС като част от финансовото си споразумение след Брекзит. В консолидирания доклад на ЕС за 2020 г. се казва, че парите се дължат в няколко области, за които двете страни са се договорили като част от споразумението. Министерството на финансите на Великобритания обаче настоя, че споразумението за сметката за Брекзит остава в рамките на предишния диапазон от 40,74 млрд. евро до 45,40 млрд. евро. 

Не признаваме тази цифра", заяви говорителят на премиера Борис Джонсън пред журналисти. „Това е оценка, изготвена от ЕС за собствените му вътрешни счетоводни цели. Например тя не отразява всички пари, дължими обратно на Обединеното кралство, което намалява сумата, която дължим", отбеляза той. 

Първоначалната сума от 6,8 млрд. евро трябва да бъде платена през 2021 г., добавя консолидираният доклад на ЕС, като останалата част от сумата ще е дължима по-късно. Сметката включва задълженията на страната към ЕС, например плащания по инфраструктурни проекти, пенсии и обезщетения за болест на длъжностни лица в ЕС. Най-големият дял от плащането, 36 млрд. евро, е за инфраструктурни и социални проекти на ЕС, договорени от предишните правителства на Обединеното кралство.  

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: