Нова агенция ще се бори с прането на пари в ЕС

Нова агенция ще се бори с прането на пари в ЕС

Предвижда се новият контролен орган да заработи от 2026 г.

Европейският съюз възнамерява да отговори на призивите за по-строги действия по отношение на мръсните пари, съобщава Politico. Европейският банков орган ще бъде лишен от всички негови задължения за борба с изпирането на пари и ще бъде предложено създаването на нова агенция, която да изпълнява функциите на контролен орган, както и нови правила за прозрачност при прехвърляне на криптоактиви.  

Плановете, които трябва да бъдат публикувани официално от Европейската комисия на 20 юли, имат за цел да поправят голяма част от репутационните щети, които блокът претърпя през последните години, след като поредица от скандали разкриха сляпо петно ​​в банковия надзор. 

Новият независим контролен орган ще има преки надзорни правомощия над финансови компании от целия блок, с правомощието да налага глоби на обща стойност милиони евро. Той ще осъществява проверки в контролирани фирми в зависимост от това доколко те са изложени на опасността да оперират с незаконни средства чрез трансграничен бизнес и рискова клиентела. 

Правилата на агенцията ще бъдат пряко обвързващи за държавите членки, за да спрат престъпниците да се възползват от различията между националните регулатори, се казва в документите. Допълнително предложение ще въведе нови изисквания на ниво ЕС за доставчиците на услуги за криптоактиви, както и за събиране и предоставяне на достъпни данни относно създателите и бенефициентите на трансфери. В момента прехвърлянето на виртуални активи е извън обхвата на правилата на ЕС за финансови услуги. 

Около 1% от европейското богатство участва в „съмнителна дейност“, което се равнява на около 160 милиарда евро, пише Politico. Предстои планът да бъде обсъден в Европейския парламент и Съвета на ЕС. Предвижда се агенцията да започне пряк надзор от 2026 г.  

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: