Гърция ще субсидира купуването на електромобили

Гърция ще субсидира купуването на електромобили

С 4 евроцента се повишава цената на дизеловото гориво в Гърция от 1 януари, информира министерството на енергетиката в южната ни съседка. Планираното повишение на цената е с цел да се стимулира преходът към закупуването на електромобили. Това съобщава БНР. 

Тази "зелена такса" се очаква за година да внесе в държавния бюджет около 100 милиона евро. Приходите, според изявление на енергийния министър Хадзидакис, ще се използват за реализиране на проекти за възобновяеми енергийни източници. 

Очаква се тя да насърчи и използването на електрически автомобили, отбелязва кореспондентът на БНР в Гърция, като допълва, че правителство на страната реализира програма за стимули при закупуване на електроавтомобили. 

Държавата ще покрива около 25% от стойността на електромобилите, съобщават от правителството. Субсидирането ще важи за всички модели. Подготвят се и сериозни данъчни облекчения за собствениците на електрифицирани модели, които ще бъдат обявени скоро. За целта ще е необходимо на всички бензиностанции в страната да се изградят и зарядни колонки, коментират експерти от бранша. 

Амбициозният план си поставя за цел в рамките на 10 години - до 2030 г., всяка трета кола в страната да е на електрическо захранване, обяви премиерът Кирякос Мицотакис, цитиран от Kathimerini. Само за първата година и половина от програмата правителството е предвидило 100 милиона евро. Точните параметри още не са обявени. 

Справка на Automedia показва, че при сегашния брой регистрирани автомобили за целта ще трябва да бъдат продадени около 1.73 милиона електрически коли през следващите десет години. Ако държавата субсидира всички тези коли в обявения размер, това би й струвало между 10 и 14 милиарда евро. 

В Гърция до момента има едва около 1000 електромобила, като справката показва, че са регистрирани около 5.2 милиона автомобила. 

Малкият остров Астипалеа вече се превръща в прототип на място само с електромобили - съвместен проект на правителството и европейска автомобилна компания, отбелязва кореспондентът на БНР в южната ни съседка.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: