Орбан обвини Европейския съюз в „диктатура“

Орбан обвини Европейския съюз в „диктатура“ Снимка: miniszterelnok.hu

Унгария пое председателството на Вишеградската група

Тя е създадена през 1991 г. от централноевропейските държави Полша, Чехия, Словакия и Унгария, които подписаха съвместна декларация за стремежа си към интеграция в европейските структури.

И четирите държави вече са членове на ЕС, но форматът на групата остава. Този път нейните участници се срещнаха в Катовице, Полша, а унгарският премиер Виктор Орбан има много претенции към Брюксел.

Не можем да се съгласим с това, което другите държави-членки на ЕС ни казват как трябва да отглеждаме унгарските деца. Това е грешно. Някой разбира погрешно ситуацията в ЕС. Не можем да се съгласим, че която и да е държава в ЕС ни казва, че трябва да поставим една от страните на Вишеградската група на колене. Тази диктатура трябва да бъде спряна“, това заяви Орбан, поемайки председателството, съобщи Euronews.

Поредният му конфликт с ЕС е свързан с приемането на противоречив законопроект, забраняващ споменаването на проблемите на ЛГБТ общността в училищата. Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен осъди закона като „неевропейски. Тя бе  подкрепена от повечето държави-членки на ЕС.

По-рано Орбан беше критикуван за необоснованото разширяване на пълномощията, за които се твърди, че са въведени във връзка с епидемията, но за неопределен период. В тази връзка в страната са забранени предсрочните избори и се въвежда наказателно преследване за разпространение на информация за коронавируса, която властите считат за невярна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: