Унгарски законопроект предвижда забрана на пропагандата за смяна на пола

Унгарски законопроект предвижда забрана на пропагандата за смяна на пола Снимка: pixabay

В Унгария активистите за граждански права и неправителствените организации остро разкритикуваха предложения от управляващата партия закон, забраняващ това, което тя нарича „реклама“ и „пропаганда“ на хомосексуалността и смяната на пола сред непълнолетните

Съобщава се, че документът съдържа  разпоредба, забраняваща ЛГБТ литературата за лица под 18 години, включително образователни материали и реклами, насърчаващи правата на сексуалните малцинства.

Алиансът на унгарските ЛГБТ групи призова активистите да окажат натиск върху американския президент Джо Байдън да повдигне въпроса на срещата с унгарския премиер Виктор Орбан следващата седмица.

Законопроектът е внесен в парламента. Гласуването трябва да се проведе през следващите дни. Ако законът бъде приет, казват правозащитници, той ще ограничи сериозно свободата на словото и гражданските права.

Лука Дудитс, представител на неправителствената организация Hatter Society, заяви пред Euronews: „В Европа няма такъв закон и това е огромна стъпка назад за правата и свободите на човека. Такива примери виждаме само в Русия и Китай.

Авторите на документа твърдят, че законопроектът е част от усилията за защита на децата от педофилия. A от ЛГБТ наричат ​​инициативата дискриминационна и някои я сравняват с руския закон от 2013 г., забраняващ популяризирането на нетрадиционни сексуални отношения сред непълнолетни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: