Увеличават се въпросите около падналата сграда в Маями

Увеличават се въпросите около падналата сграда в Маями Снимка: AFP

Губернаторът на Флорида заяви, че хората „имат право да знаят“ как се е срутила 12-етажната сграда

Търсенето на оцелели продължава. За изчезнали се смятат 159 души, като за четирима от тях се знае, че са загинали. Не е ясно колко души е имало в сградата при катастрофата, съобщава BBC.

Сега отвсякъде се сипят въпроси за причината на срутването. В изявлението си вчера губернаторът Рон де Сантис каза, че фокусът остава върху намирането на оцелели, но призова за „своевременно“ обяснение за случилото се, като добави, че трябва да се знае „дали проблемът не е по-голям, или засяга само сградата.

Champlain Towers South е завършена през 1981 г. В съответствие с градските разпоредби за безопасност, в момента на срутването сградата е била в процес на ресертификация.

Спасителите работят на смени и с ограничен брой хора, за да се предотврати ново срутване. В търсенето са се включили и екипи от Мексико и Израел. Постоянният дъжд и бури допълнително усложняват и без това трудната им задача.

Пожарната служба предупреди хората в близост до срутената сграда да останат по домовете си, за да не се излагат на силното запрашаване. Хората не спират да си припомнят ужасния шок.

„Когато отворихме вратата, там нямаше сграда, това беше само купчина развалини, казва съсед. 

Други очевидци описват, че са чули нещо като гръмотевици, и след това са видели огромен облак прах. Някои сравняват катастрофата с нападенията от 11 септември 2001 г. над кулите близнаци в Ню Йорк.

Властите започнаха да вземат ДНК проби от роднини на изчезналите, в случай че в развалините бъдат открити само останки от членове на техните семейства.

Президентът Джо Байдън одобри извънредна декларация за Флорида, което означава, че Федералната агенция за управление при извънредни ситуации (Fema) ще помогне на държавните агенции в усилията им да окажат помощ.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: