BMW ще съкрати 6 хиляди служители

BMW ще съкрати 6 хиляди служители Снимка: pixabay

 Германският автомобилен производител Bayerische Motoren Werke AG (BMW) обяви намерението си да съкрати 6000 работни места поради негативните последици от пандемията от коронавирус.

Според този план компанията, освен уволнения, ще предложи на служителите възможност за по-ранно пенсиониране, а също така няма да удължава временни договори или да попълва свободни работни места.

Освен това BMW ще преустанови сътрудничеството си с Mercedes-Benz (част от Daimler) като част от съвместно предприятие за разработване на технологии за самоуправляващи се автомобили, съобщава MarketWatch. То бе създадено в началото на 2019 г.

В момента в BMW работят около 126 000 души по целия свят. Компанията се възползва от схемата за съкратен работен ден, по която германското правителство частично изплаща заплатите на служителите за „загубените“ часове. През май BMW заяви, че над 30 хиляди души работят по тази схема.

В петък обаче компанията съобщи, че трябва да предприеме допълнителни действия поради пандемията от коронавируса и нейните последици. Говорител на BMW отбеляза, че почти всички 6 хиляди съкращения на работни места ще са в Германия.

Продажбите на автомобили намаляха през последните месеци, а основните участници в индустрията бяха принудени да затворят производствата си заради ограничителните мерки.

В Германия през май продажбите на нови автомобили се сринаха с 50% в сравнение със същия месец на миналата година.

Като цяло в Европейския съюз регистрацията на нови автомобили падна с 52% миналия месец, след като през април падна с над 78%.

Котировките на акциите на BMW в края на търговията в петък паднаха с 0,3%. Капитализацията на автомобилния производител от началото на тази година е спаднала с над 22% и в момента възлиза на около 36,9 милиарда евро.

Още по темата във

facebook