Въглеродният диоксид във въздуха на най-високо ниво от началото на измерванията

Въглеродният диоксид във въздуха на най-високо ниво от началото на измерванията

Въпреки че пътуванията през последната година осезаемо намаляха и много търговски дейности ограничиха обема си, количеството въглерод в атмосферата на Земята през май достигна най-високото си ниво в съвременната история, показа глобално изследване, публикувано в понеделник. 

Изследването е дело на учени от Института по океанография Scripps към Калифорнийския университет в Сан Диего, съобщава Reuters. Според констатациите, базирани на количеството въглероден диоксид във въздуха в метеорологичната станция на Мауна Лоа на Хаваите, количеството на въглероден диоксид в атмосферата е най-високо от началото на измерванията преди 63 години. 

Измерването, наречено Крива на Килинг по името на Чарлз Дейвид Кийлинг - ученият, който започна да проследява въглеродния диоксид там през 1958 г., е глобален показател за нивата на въглерод в атмосферата. Това е най-дългият непрекъснат инструментален запис на атмосферния въглеродния диоксид в света и обикновено се счита за един от най-добрите и разпознаваеми продукти на дългосрочно научно изследване. Атмосферните концентрации на въглеродния диоксид се изчисляват ежедневно с помощта на инструменти, които преобразуват инфрачервената абсорбция във всяка проба до концентрации на въглеродния диоксид в части на милион по обем (ppmv).

Регистрираното количество въглерод през миналия месец е 419 ppmv. За сравнение, през май 2020 г. стойността е 417 ppmv. Данните показват, че намаляването на използването на изкопаеми горива, обезлесяването и други практики, които водят до високи въглеродни емисии, трябва да бъде основен приоритет за избягване на катастрофални последици, обобщава Питер Танс - един от авторите на доклада. 

„Добавяме около 40 милиарда тона замърсяване с въглероден диоксид към атмосферата годишно“, пише Танс. „Това е планина от въглерод, която изкопаваме от Земята, изгаряме и изпускаме в атмосферата като въглероден диоксид - година след година.“ 

Количеството въглерод във въздуха сега е толкова, колкото е било преди около 4 милиона години, когато морското равнище е било на 24 метра по-високо от днешното си ниво и средната температура е била със 7 градуса по Фаренхайт по-висока от преди индустриалната революция, се казва още в доклада. 

Въпреки блокирането на пътуванията заради пандемията, учените не отбелязват спад в общото количество въглерод в атмосферата. Отчасти това се дължи на увеличеното количество на горските пожари, които също отделят емисии въглерод. Друга причина е естественото поведение на въглерода, се отбелязва в доклада. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: