Огромен астероид приближава към Земята

Огромен астероид приближава към Земята Снимка: pixabay

През следващите няколко дни „потенциално опасен“ астероид ще се приближи до Земята възможно най-близо, чийто размер е повече от два пъти по-голям от Статуята на свободата

 Това съобщава Express, позовавайки се на лабораторията за реактивно движение на НАСА - Jet Propulsion Laboratory.

Отбелязва се, че космическият обект с обозначение 441987 (2010 NY65) и с дължина 187 метра, се движи със скорост 13,4 километра в секунда или повече от 48 000 километра в час.

Според изчисленията астероидът ще достигне максималната си точка на сближаване със Земята на 25 юни, като в този ден ще бъде на разстояние 15 пъти по-голямо от разстоянието  Земя - Луна. Този показател позволява да бъде включен в списъка с потенциални заплахи, но астрофизиците предупредиха, че няма вероятност този път да се вреже в нашата планета, въпреки че това може да се случи след няколко века.

441987 (2010 NY65) е открит през 2010 г. и вече няколко пъти се е приближавал до Земята. Следващото му сближаване се очаква през 2022 г.

Този астероид представлява особен интерес за учените, тъй като дава възможност да се изследва подробно така нареченият „ефект на Ярковски“ - сила, която може да отклони космически обект от курса му. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: