Цената на необработените диаманти скочи с 10%

Цената на необработените диаманти скочи с 10%

Диамантената индустрия се възстановява с бързи темпове през последните шест месеца

На последния диамантен търг на базираната в Лондон корпорация De Beers купувачите бяха шокирани от ръста на цените. При някои от необработените диаманти с големина от 2 карата повишението достигна до 10%, съобщава Bloomberg.  

Има няколко причини зад скока, коментират експертите: големите търговци на дребно в САЩ и Китай купуват агресивно, за да се справят със силните продажби, докато предлагането на необработени диаманти остава ограничено. Може би най-важната причина обаче се свързва с цената на полираните диаманти, която най-накрая се покачи.  

През последните шест месеца диамантената индустрия се върна към живот, след като на практика спря в началото на пандемията миналата година. Диамантите се оказаха големият печеливш от блокирането по света във връзка с пандемията, тъй като достъпът до конкурентни луксозни стоки беше ограничен. За първи път те отбелязаха по-силни от очакваните празнични продажби, от Деня на благодарността до китайската Нова година, и оттогава процесът продължава. 

Според експертите в бранша пазарът се възстановява с много бързи темпове и вече се връща на нивата си отпреди пандемията. Обработката, полирането и продажбата на един необработен диамант отнема около три месеца, така че камъните, закупени евтино в началото на годината, в момента се продават с голяма печалба. Купувачите залагат на това, че цената на полираните камъни ще продължи да расте. Анализаторите отбелязват, че с отварянето на все повече икономики потребителският интерес към луксозната стока може да се охлади. Засега обаче търсенето не показва признаци на спад. 

Двата най-големи производители на диаманти De Beers и руската Alrosa PJSC започнаха годината със запаси на стойност милиарди долари, които не можаха да продадат през миналата година, но те бяха изчерпани, както и камъните, добити през първото тримесечие. При първите си три продажби за 2021 г. De Beers е изтъргувала диаманти за над 1,6 милиарда щатски долара, най-много от 2018 г. насам.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: