Европейските турнета на британските музиканти пред катастрофа

Европейските турнета на британските музиканти пред катастрофа Снимка: golden1center.com

Сър Елтън Джон предупреди парламента, че британската музикална индустрия може да загуби „поколения таланти“ заради Брекзит ограниченията

Голямата звезда обвини правителството, че не желае „да оправи зеещата дупка“ в сделката за Брекзит, която принуждава артистите да плащат скъпи визи, за да свирят в ЕС. Правителството се оправдава, че ЕС отхвърля опитите за договаряне на безвизово пътуване, ЕС обаче твърди обратното, съобщи BBC. 

Елтън Джон нарече ситуацията „катастрофа за Великобритания и поясни, че проблемите с безвизовото пътуване и разрешителните за работа в съответните страни не се отнасят за него или за музиканти, които пълнят стадионите, а засягат най-тежко младите, чиято кариера „ще спре, преди дори да е започнала, заради вбесяващата игра на правителството „вие сте виновни – не, вие сте виновни”.

Сър Елтън Джон сподели също, че ако в началото на творческия си път е имал финансовите и логистични пречки, с които сега се сблъскват младите музиканти, никога не би изградил такава кариера и не би стигнал там, където е днес. 

Становището му беше прочетено по време на парламентарен контрол, в който Парламентарната комисия по цифрови технологии, култура, медии и спорт (DCMS) трябваше да изслуша отговорите на въпроси за визовия режим с ЕС за хората от творческата и спортната индустрия. DCMS трябваше да изслуша и министъра по въпросите на Брекзит лорд Фрост, но той неочаквано „изчезна”. След жестока критика му бе насрочена нова дата за изслушване, от която „няма да отстъпим", както се изрази председтелят на DCMS Джулиан Найт.

Комисията обаче изслуша музикалния агент и промоутър Крейг Стенли, който предупреди, че концертната индустрия в Обединеното кралство е „пред унищожение“. 

Той отбеляза, че за европейските си турнета и британските, и американските поп и рок групи преди Брекзит са наемали от Обединеното кралство сценични екипи, шофьори, ресторантьори, звукорежисьори, осветители и подгряващи музиканти, с които да работят в ЕС, а сега ще бъдат принудени да наемат местни екипи и оборудване. 

Крейг Стенли допълни, че има реална опасност и британските оркестри вече да не правят международни турнета, тъй като се сблъскват не само с новите визови режими, но и с ограниченията в автомобилния превоз, което означава, че камионите, превозващи инструментите им от Обединеното кралство, трябва да се върнат у дома след посещението си в две страни на ЕС. „Те не могат просто да преместят своите много, много скъпи и деликатни инструменти в какъв да е камион и да го карат сами, така че ще спрете и концертните турове на Кралската филхармония. Колко смело!”, саркастично се обърна към депутатите Стенли.

Преди това правителството беше обвинено, че третира концертните изпълнители като „последно хрумване“ в преговорите за Брекзит, в сравнение с риболовната индустрия например, която генерира £ 1,2 милиарда приходи годишно, докато само звукозаписната музикална индустрия на Обединеното кралство дори през 2020 г. е повишила приходите си с 3,8%, достигайки почти същата цифра, а цялостният принос на британската музикална индустрия към икономиката на Острова за 2019 г. е бил £ 5,8 милиарда. 

Говорител на британското правителство обясни пред ВВС, че музиканти от Обединеното кралство могат да правят кратки пътувания за концерти най-малко в 17 страни от ЕС, включително Франция, Германия и Нидерландия, без визи или разрешителни за работа. Председателят на съюза за развлекателни програми BECTU, Ноел Макклийн, обаче опроверга това и обясни пред DCMS, че в тези 17 държави все още има „различна степен на бюрокрация“, която музикантите трябва да решават с допълнителни разходи. 

Noel Gallagher's High Flying Birds announce UK tour | News | DIY
Ноел Галахър, снимка - DIY

Друга рок звезда, Ноел Галахър, задълбочи тези настроения, като в интервю пред BBC Radio заяви, че ще трябва да свие европейските си планове, тъй като неща, които преди две-три години не са стрували нищо, сега струват цяло състояние

„В крайна сметка, както винаги феновете ще загубят, защото вместо една група да отиде за четири седмици в Европа и да направи по три концерта в Германия, Франция, Испания и Белгия, сега ще пътува най-много десетина дни и ще направи по един концерт в тези страни, а това просто убива смисъла на турнетата“, допълни бившият вокалист и автор на песни на легендарните Oasis.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: