Жертва на кибератака стана и McDonald’s

Жертва на кибератака стана и McDonald’s Снимка: pixabay.com

Вчера веригата за бързо хранене попадна под ударите на хакери

След най-големия производител на месо в света JBS, който плати $ 11 милиона откуп, за да сложи край на кибератака, и Colonial Pipeline, най-голямата тръбопроводна система за природен газ и нефтопродукти в САЩ, която в началото на май „се отърва” с $ 4,4 милиона, вчера и най-голямата верига за бързо хранене McDonald’s разкри, че базите ѝ данни в САЩ, Южна Корея и Тайван са хакнати, съобщава The Wall Street Journal. 

„Въпреки че успяхме да затворим бързо, след като беше идентифициран, нашето разследване установи, че е осъществен достъп до малък брой файлове, някои от които съдържат лични данни“, се казва в изявление на компанията. Съобщения за искан откуп няма.

В САЩ хакнатите файлове на McDonald’s съдържат информация за контакти със служители и франчайз партньори, както и някои архитектурни данни за ресторантите, но не и данни за клиентите. В Южна Корея и Тайван хакерите са проникнали в малък брой файлове с имена на служители и данни за контакти. McDonald’s уточниха, че хакерите не са получили достъп до данните за плащания, и заявиха, че ще информират клиентите и служителите си за нарушението. 

Ударът идва в момент, когато хакерите засилват нападенията си срещу веригите за бързо хранене може би заради големия им брой клиенти. Има опасения, че с напредването на разплащателните технологии напредват и „нечестивите” опити да се стигне до разплащателните данни на клиентите. 

Миналия месец петима китайски студенти са били арестувани за пускане на бъг в мобилното приложение за поръчки на KFC, като са изнудвали веригата за над $ 30 000. Според ФБР зад атаките срещу JBS и Colonial Pipeline стои източноевропейска хакерска група, наречена DarkSide, оперираща веорятно от Русия, съобщи BBC. 

В тази връзка чрез изявление на свой говорител Белият дом заяви, че ще занимае директно руското правителство с този въпрос и ясно ще изкаже позицията си, че „отговорните държави не приютяват престъпници-изнудвачи“.

Според непотвърдена информация само преди седмица и компютърните системи на ню-йоркското метро са били обект на безуспешно хакерско нападение, което според ТАСС може би е било свързано с КНР. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: