Столична община ще финансира реставрацията на минералната баня в „Овча купел”

Столична община ще финансира реставрацията на минералната баня в „Овча купел” Снимка: wikimedia

Решението ще позволи след дълги години безстопанственост тази ценна сграда не само да бъде съхранена, но и да продължи както преди десетилетия да изпълнява ролята на здравен и рекреационен център за столичани

Предложението на зам.-кмета на София Мирослав Боршош за съфинансиране от страна на Столична община на проект за реставрация на сградата на минерална баня „Овча купел” бе прието днес единодушно от Комисията по финанси към СОС, съобщиха от пресцентъра на СОС. Инвестиционният проект предвижда Банята да функционира като рекреативен център, като се запази основното й предназначение с активното използване на минералната вода.

Според проекта в сградата ще се обособят две зони. Едната на партера ще се използва за рекреация, а тази на първия и подпокривния етаж ще бъде Център за върхови постижения в областта на научните изследвания.

В Рекреативния център ще бъдат на разположение услуги за релакс, масажи и сауни с използване на минералната вода. Към съществуващите басейни ще се изгради термална зона за водна гимнастика, терапевтична дейност и други. 

В научния център ще се извършват независими фундаментални и индустриални изследвания. Той ще бъде снабден с конферентна и компютърна зала, салон за VR демонстрации, работни кабинети и заседателна зала. Допълнително ще разполага с лаборатория „Социални иновации, рекреативен хюмън дизайн и нишов туризъм”, лаборатория „Анализ, дигитализация и реставрация на аудиовизуално наследство” и Център за продължаващо образование. 

Ще бъдат отпуснати финансови средства в размер на 7 600 000 лв. Допълнителни 180 000 лв. ще са необходими за инвеститорски контрол и строителен надзор по време на строителството. Част от финансирането е осигурено чрез предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в размер на 3 319 912 лв. по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”. Срокът за изпълнение на договора е 31.12.2023 г. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: