Рейтингът на ББР няма да пострада заради подкрепата на държавата, обявиха от Fitch

Рейтингът на ББР няма да пострада заради подкрепата на държавата, обявиха от Fitch Снимка: ББР

Въпреки това при съществени нарушения е възможно да има „репутационни щети“

Рейтингът на ББР може да се влоши, ако проверката на Кирил Петков установи съществени нарушения. Тогава репутационните щети могат да натежат върху способността на банката да изпълни мандата си за развитие или да привлече международно финансиране, което вероятно би довело до умерени отрицателни последици за рейтинга й. Това обявиха от рейтинговата агенция „Фич (Fitch) в специално прессъобщение.

Въпреки това от агенцията реално не очакват проверките на икономическия министър в Банката за развитие да окажат влияние върху рейтинга на банката, но въпреки това репутационните рискове пред кредитната институция се увеличават. Рейтингът на ББР остава непроменен, защото от „Фич“ са убедени, че „склонността на правителството да подкрепя банката няма да се промени“.

Министър Петков назначи проверка на най-големите експозиции на банката към фирми, които той обвърза с едри политико-олигархични фигури. Петков спомена за преки или косвени връзки между фирмите с големи кредити към ББР и бизнесмени като Делян Пеевски, Кирил Домусчиев, Румен Гайтански, Георги Самуилов. След оповестяването на тези имена се стигна до отстраняването на двама членове на надзорния съвет и промяна на състава на одитния комитет на банката.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: