Може ли кафето да ни помогне да компенсираме недоспиването?

Може ли кафето да ни помогне да компенсираме недоспиването? Снимка: manager.bg

Учените опровергаха ползите от кафето при липсата на сън

Смята се, че чашка кафе след безсънна нощ може да направи човек по-бодър и по-продуктивен. Учените отчасти опровергаха това мнение. Изглежда, че нищо не може да замени пълноценния сън, пише интернет сайтът ferra,ru, позовавайки се на Naked Science.

Специалисти от Мичиганския университет (САЩ) предположили, че липсата на сън намалява бдителността, което пречи на човек през деня да се справя с когнитивните задачи, които изискват концентрация и внимание. Ето защо учените провеждат експеримент с 275 участници, едни от които спят през нощта, а другите бодърстват, и след това двете групи решават различни задачи.

Доброволците трябвало вечерта преди лягане да преминат през прост тест за концентрация на вниманието, а така също и да решат по-сложна задача. След това те са разделени на две групи: първата не спи цяла нощ, а втората - спи. На сутринта всички участници приемат капсула с 200 милиграма кофеин или плацебо, след което отново са подложени на тестовете.

Оказало се че, липсата на сън влошава производителността при изпълнение и на двата вида задачи. Кофеинът обаче може да помогне само при решаването на по-простия тест. Сложната задача за решаване се оказала еднакво трудна за всички, независимо от кофеина.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: