Австралийски учени разкриха коя напитка може да ни спаси от рак на черния дроб

Австралийски учени разкриха коя напитка може да ни спаси от рак на черния дроб Снимка: https://www.madeiramadeira.com.br

Кафето се оказва спасение от рак за стотици хиляди хора. За профилактика на заболяването са достатъчни само две чашки на ден.

Започването на деня с чаша кафе е не само приятен, но и наистина полезен ритуал. Така че, преди да се откажете от кофеина, си струва да научите какви ползи носи той за здравето.

 

Екип от австралийски изследователи установи, че ако всеки човек в света пие поне две чаши кафе всеки ден, няколко стотин хиляди души по-малко ще умрат от рак. За възможното спасяване от злокачествени тумори на черния дроб се съобщава в статия, публикувана в списанието Аlimentary Pharmacology & Therapeutics.

 

Според учените пиенето на две или три чаши кафе на ден може да намали риска от развитие на болестта с 38%, а рискът от смърт от тази болест - с 46%. Ако човек увеличи консумацията на кафе до четири или повече чаши на ден, рискът намалява с 41 процента, а шансът да умре - със 71 процента.

За да се определи глобалният ефект от пиенето на кафе, експертите анализират свързаната с рака на черния дроб статистика Global Burden of Disease от 2016-а. През тази година са регистрирани 1,24 милиона смъртни случая от рак на черния дроб.

 

Като се има предвид влиянието върху заболеваемостта, кафето се оказа в състояние да спаси 452 861 души при пиене на две чаши кафе (т.е. от рак на черния дроб биха умрели с една трета по-малко пациенти) и 723 287 души при пиене на четири чаши кафе.

 

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: