Срещата на министъра на икономиката с големите кредитополучатели се провали

Срещата на министъра на икономиката с големите кредитополучатели се провали Снимка: МИ

Няма информация какво съдържат договорите за финансиране и при какви условия са раздавани средствата

Срещата на големите кредиполучатели в Българската банка за развитие (ББР) със служебния министър на икономиката Кирил Петков се провали. От осемте фирми, получили финансиране от кредитната институция в размер на близо 1 млрд. лева или почти половината от всички раздадени кредити, не се появи нито една, от шест изпратили писма с извинение, а две изобщо не са реагирали.

„Слънчев ден", „Роудуей кънстракшън", „Маркет инвестмънт" (Техномаркет), „Параходство БМФ", „Инса Ойл" и „Интернешънъл инвестмънтс" са обяснили писмено, че си плащат редовно кредитите и не виждат защо трябва да разговарят, доктато „Благоевград-БТ" и „Транспект" изобщо не са реагирали.
Все още министър Петков не е наясно обаче какви са договорите им, при какви условия са сключени тези заеми – какви са лихвите, обезпеченията, таксите и комисионите.

За неявилите се дружества - „Благоевград-БТ" и „Транспект", дори няма информация и не се знае дали и как си плащат кредитите.
Според информацията, публикувана преди дни, когато станаха ясни скандалните разпределения на финансирането, кредити над 140 млн. лв. имат „Слънчев ден" АД, „Благоевград-БТ" АД, „Роудуей кънстракшън" АД.
Кредити с размер над 115 млн. лв. са получили „Маркет инвестмънт" АД (Техномаркет), „Интернешънъл инвестмънтс" ЕАД, а кредити с размер над 60 млн. лв. – „Параходство БМФ" АД, „Транспект" АД, „Инса Ойл" ЕООД.

В писмото на „Параходство БМФ“, което беше публикувано от дружеството, става ясно, че актуалната кредитна експозиция на компанията е 47% към чужди кредитори и 53% към български кредитни институции. В писмото се казва още, че ББР не е отпуснала грантово финансиране и затова заемът не ощетява малките и средните предприятия в страната, а досега „Параходство БМФ“ е платило на банката над 21 млн. лева лихви, такси и комисиони, които вероятно са били използвани в допълнение на ресурса за подпомагане на малки и средни предприятия.

Служебният министър обясни, че са получени множество „интересни“ сигнали от малки и средни предприятия, които не са успели да получат достъп до кредити.

Нека всеки, който има въпроси и проблеми с ББР във връзка с кредитирането на малки и средни предприятия, да се свърже с нас. Ние ще изискаме отговор от ББР за всеки един отказан кредит, който е целесъобразен и е в малките и средните предприятия", съобщи министърът.

Той информира, че някои фирми са чакали по два месеца за среща с представител на ББР. Според него този тип сигнали са много ценни, защото целта е тази банка да продължи да работи за малките и средните предприятия. Той припомни, че решението ББР да не може да отпуска повече от 5 млн. лв. кредити е взето именно за да може банката да върши това, за което е създадена - да финансира малкия и средния бизнес.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: