Тасманийски дяволи се родиха за пръв път от 3000 години в Австралия

Тасманийски дяволи се родиха за пръв път от 3000 години в Австралия Снимка: fotokapani.com

Към настоящия момент размерът им не надвишава ядката на фъстък

В континенталната част на Австралия за първи път от три хиляди години се родиха тасманийски дяволи. В резервата за диви животни Barrington в Нов Южен Уелс се появиха седем бебета, съобщи CNN, позовавайки се на организацията Aussie Ark.

Към настоящия момент размерът им не надвишава ядката на фъстък. Женската на тасманийския дявол донася на бял свят от 20 до 40 малки, но не всички оцеляват – в кожната торба на корема й има само 4 зърна за кърмене. Малките, които са успели да се закрепят, прекарват около три месеца в торбата на майка си.

Миналата година Aussie Ark върна в дивата природа на континентална Австралия 26 представители на двуутробните хищници. Според президента на организацията Тим Фокнър раждането на тасманийските дяволи дава надежда за появата на нови популации от застрашени от изчезване животински видове.

Тасманийските дяволи изчезват от континента Австралия след появата на динго - разновидност на дивите кучета. Оттогава в дивата природа те обитават само остров Тасмания. Броят на двуутробните хищници обаче намалява поради злокачествено заболяване, известно като лицев тумор на тасманийския дявол (DFTD). От откриването му през 1996 г. досега е загинала около 90% от популацията.

Тасманийският дявол (Sarcophilus harrisii) е торбест бозайник, известен още като торбест дявол - малко, но доста зло животно. Той е рядък изчезващ вид, който може да се открие единствено на австралийския остров Тасмания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: