Нов „олимпийски” щам на COVID-19 може да се появи в Токио

Нов „олимпийски” щам на COVID-19 може да се появи в Токио Снимка: pixabay

Актуална информация за епидемичната обстановка на 27.05.2021 г.

По света:

Масовото струпване на хора, дошли от цял свят на Олимпийските игри в Токио, може да предизвика появата на нов „олимпийски” щам на COVID-19. Това заяви ръководителят на Съюза на японските лекари Наото Уеяма, цитиран от Ройтерс.


Имунитетът срещу коронавирус продължава най-малко една година, а може би и цял живот, като се увеличава с времето, особено след ваксинация, доказват нови научни изследвания. Откритието може да помогне за успокояване на страховете, че защитата срещу COVID-19 ще бъде кратка, пише New York Times.

Според СЗО броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 167,49 милиона души, от които над 3,48 милиона са починали.

Според университета „Джонс Хопкинс” в света са се заразили повече от 168,19 милиона души, над 3,49 милиона са починали.

Лидер по броя на потвърдените случаи остават САЩ, където са открити над 33,19 милиона заразени. На второ място е Индия (27,15 милиона), на трето - Бразилия (16,27 милиона), на четвърто - Франция (5,68 милиона), на пето - Турция (5,2 милиона).

Китайското посолство в САЩ разкритикува опитите на Вашингтон да обвини Китай в „лабораторно изтичане” на коронавирус. Това, което се случва, е наречено клеветническа кампания и конспиративна теория за изтичане от лаборатория.
 

Белгийското правителство спря употребата на ваксината срещу COVID-19 на Johnson & Johnson за хора под 41 години след смъртта на един от пациентите.

У нас:

Три на сто са положителните проби от направените 13 872 теста - новите случаи на заразените с коронавирус през последното денонощие са 393. Починали са 36 души. Излекувани са 1192  човека. През изминалото денонощие са поставени 20 860 дози ваксини.

Тази събота и неделя (29 и 30 май) всеки, който има желание да се ваксинира, може да го направи на някой от трите пункта, които се разкриват в столицата. Това са: входът на Южен парк към бул. „Гоце Делчев"; входът на Борисовата градина при Орлов мост; паркингът пред хранителен магазин на бул. „Възкресение".

Ваксините ще поставят лекарски екипи от общинските болници между 9,00 и 16,00 часа.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: