Най-големият музей за дигитално изкуство ще бъде построен в Ню Йорк

Най-големият музей за дигитално изкуство ще бъде построен в Ню Йорк


Съоснователят на Guggenheim Partners Тод Морли обяви плановете си за създаване на най-големия музей в света, посветен на NFT - символите за собственост на цифрово изкуство, които са новата знаменитост от новините през последните месеци. Новата атракция ще бъде разположена във висок 1428 фута небостъргач, намиращ се в близост до Музея на модерното изкуство в Ню Йорк. 

Сградата от 84 етажа, наричана шеговито „най-кльощавата кула в света“, се разработва от години от JDS Development Group, макар че завършването й бе отложено поради пандемията. Предвижда се тя да е облицована изцяло от теракота, стъкло и бронзови орнаменти и да е най- високата сграда в Голямата ябълка. Стартът на проекта ще бъде даден до края на годината. 

Пред Bloomberg Markets Морли обяви, че сградата ще служи и като антена, която ще позволява комуникация между различни блокчейн мрежи. „Това е идеалното място, нещо като символ на технологията, за да обявим нови технологии“, каза Морли, като допълни, че кулата теоретично ще даде на всеки в Ню Йорк възможност за безпроблемен достъп до безжична крипто търговия. Тъй като дигиталното изкуство става все по-популярно и широко приемано в света на творците, непременно ще възникнат нови платформи и институции, които ще представят и продават тези цифрови артикули на публиката по нови начини, смята той.  

Въпреки че все още не е ясно дали този планиран музей вече има контакти с професионалисти от света на изкуството или куратори, прикрепени към проекта, очевидно е, че развиващите се отношения между изящното изкуство и криптовалутата ще преоформят буквално облика на Ню Йорк, коментира Observer. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: