Нов, по-опасен и смъртоносен вирус ще се появи, прогнозира СЗО

Нов, по-опасен и смъртоносен вирус ще се появи, прогнозира СЗО

Това не е последният път, когато светът е изправен пред заплаха от пандемия. Това каза генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус по време на 74-тата Световна здравна асамблея, която беше открита в Женева. „Според еволюционните оценки ще се появи нов вирус, който потенциално ще бъде дори по-заразен и по-смъртоносен от сегашния", заяви той. 

„В продължение на почти 18 месеца здравните работници и служители по цял свят са на границата между живота и смъртта", каза той напред основното годишно събрание на организацията. „Много от тях са се заразили и въпреки че данните са оскъдни, ние смятаме, че най-малко 115 000 здравни и медицински работници са платили крайната цена в услуга на други", каза още Гебрейесус. Той добави, че иска до септември т.г. 10% от населението във всяка държава да е ваксинирано срещу COVID. 

74-тата Световна здравна асамблея (24 май - 1 юни) ще се съсредоточи върху борбата с пандемията от коронавируса и предотвратяването на нови извънредни ситуации. В основния годишен форум на СЗО, който се провежда онлайн, участват представители на 194 държави-членки на организацията.  

„Ние воюваме с вирус. Нуждаем се от логиката и спешността на военната икономика, за да увеличим капацитета на нашите оръжия", каза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш във видеопосланието си пред асамблеята. Той припомни предишното си предложение за създаване на специална работна група на Г-20 с участието на страни с възможности за производство на ваксини, за да отговори на предизвикателството за увеличаване на производството на лекарства. Гутериш предупреди, че ако сега не се вземат подходящи мерки, след завършване на ваксинацията на по-голямата част от населението в богатите страни светът рискува да се сблъска с коронавируса, който е мутирал в най-бедните държави поради липсата на подходяща имунизация в тях. Новите огнища на болестта могат да доведат до стотици хиляди смъртни случаи и да забавят възстановяването на световната икономика, заяви генералният секретар на ООН. 

 

Още по темата във

facebook