Черният списък на компании, свързани със „Северен поток 2“, расте

Черният списък на компании, свързани със „Северен поток 2“, расте

Редица компании и кораби, свързани с реализацията на проекта „Северен поток 2“, бяха добавени в списъка със санкции, съобщи Министерство на финансите на САЩ. В документа на Държавния департамент се пояснява, че ограничителни мерки се въвеждат не само за участие в „Северен поток 2“, но и в „Турски поток“.   

В списъка са изброени федералната държавна бюджетна институция „Морска спасителна служба“, дружеството с ограничена отговорност „Мортранссервиз“, „Самарски фонд за топлинна и енергийна собственост“, КОКСОХИМТРАНС. Решението за добавяне на тези компании към санкционния списък беше обявено по-рано тази седмица от Държавния департамент на САЩ.  

Държавният департамент предупреди, че под ограничителни мерки попадат общо 13 руски кораба, имащи отношение към строителството на газопровода, като част от тях са на „Морска спасителна служба“. В същото време Министерство на финансите на САЩ публикува документ, разрешаващ и регулиращ взаимодействието със спасителната служба по въпроси, които нямат отношение към „Северен поток 2“. 

Държавният департамент обяви още, че под санкции би могла да попадне и компанията оператор на проекта Nord Stream 2 AG, но засега решението е тя да бъде изключена от списъка, тъй като това би засегнало националните интереси на САЩ. Решението на Вашингтон да не се въвеждат санкции срещу тази компания бе приветствано от Берлин и Москва.  

Представителят на Белия дом, Джен Псаки, заяви, че от администрацията на САЩ не виждат по какъв начин Вашингтон би могъл да спре осъществяването на „Северен поток 2“, предвид това, че той вече е построен 95%.

Кремъл от своя страна реагира на новите санкции, като заяви, че „биха искали да разберат действията на САЩ по отношение на новите санкции срещу „Северен поток 2“ на фона на заявленията за провеждане на среща между президентите на двете страни".  
„С колегите всичко е както обикновено. Говорят за едно, правят нещо друго", каза прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков пред Интерфакс. 

Корабът „Фортуна" продължава да полага тръби в германски води, след като Федералната служба за корабоплаване и хидрография разпореди незабавно изграждане на двукилометров участък в изключителната икономическа зона на Германия, съобщават ТАСС и DPA. Понастоящем съдът оперира в германски води в съответствие със съществуващите разрешителни. 

Следващият доклад на Държавния департамент на САЩ за нови санкции, свързани със „Северен поток 2“, се очаква да бъде подаден на Конгреса към средата на месец август.  
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: