Хотелиерството се възражда - с по-нисък ДДС за алкохолни напитки

Хотелиерството се възражда - с по-нисък ДДС за алкохолни напитки Снимка: Photo by Fred Moon on Unsplash

С повторното отваряне на заведенията ресторантьорите и собствениците на барове виждат нов начин за справяне с финансовите си проблеми - намаляване на ставката на ДДС върху алкохолните напитки.

Баровете, кафенетата и ресторантите са жизненоважни за процеса на „повторно свързване“ на европейските граждани след пандемията от коронавирус. Европейският сектор на хотелиерството, който се състои предимно от малки и средни предприятия (МСП), беше силно засегнат от мерките, наложени поради пандемията.


За повечето страни от ЕС туристическият сезон започва отново днес (15 юни) и хотелиерството ще играе ключова роля. Предприятията ще трябва да се справят със значителните загуби на доходи, както и с ликвидните проблеми. Освен това за несигурен период от време те няма да могат да функционират близо до пълния си капацитет, тъй като мерките за социално дистанциране продължават да се прилагат.


Понижаването на ставките на ДДС върху алкохола в цяла Европа би помогнало изключително много на усилията на сектора на хотелиерството да възроди бизнеса бързо и в крайна сметка да се възстанови от пагубното икономическо въздействие на COVID-19, според Brewers of Europe (Пивоварите в Европа).


Щом Германия може да намали ДДС от 19 на 16%, тогава другите държави членки могат да направят същото", заяви Пиер-Оливие Бергерон, генерален секретар на Brewers of Europe в интервю. Голяма част от ресторантите и баровете се надпреварват да се възстановят след блокирането и търсят начини за бързо връщане към нормалност, тъй като сезонът на туризма постепенно настъпва.


Затова някои държави членки вече са приложили по-ниски ставки на ДДС върху храни и безалкохолни напитки, а в някои случаи и върху алкохол. Един такъв пример е германското правителство, което наскоро реши да намали ДДС на алкохола от 19% на 16%. За Brewers of Europe това е „креативен“ ход, който трябва да бъде последван от други.


Законодателството е на път


Бергерон каза, че не е необходимо ново законодателство, тъй като политическата рамка вече е в сила: „В законодателството за акциза можете да намерите намалени ставки за по-малките пивовари, за бира с ниско съдържание на алкохол; отлагане или дори възстановяване на акциз върху бира, която не е консумирана и трябва да бъде унищожена. Всичко това е възможно."


Той призова изпълнителната власт на ЕС да предприеме инициативи в тази насока, тъй като вече успешно се е справила с икономиката, като насърчава правителствата на ЕС да поддържат границите максимално отворени. „Комисарят на ЕС Тиери Бретон свърши невероятно добра работа и провежда много телефонни обаждания до държавите членки, за да държат вратите си отворени. Същото може да бъде приложено от комисарите Паоло Гентилони и Валдис Домбровскис в законодателството на ЕС“, каза той.


На въпрос как държавата може да се възползва от по-ниските ставки на ДДС върху алкохола, той отговори: „Мога да ви предоставя безброй примери… Винаги, когато правителствата вземат смелото решение за намаляване на данъчното облагане, по-специално върху бирата, държавните приходи автоматично се увеличават. Това е моят опит през последните 15 години.


Според оценките европейският бирен сектор е загубил една трета от своя пазар поради пандемиятае, а въздействието е особено очевидно за малките пивоварни, които не са успели да достигнат до пазара. „Още през декември 2019 г. успях да отчета, че в Европа има повече от 10 000 пивоварни. Мисля, че след една година няма да успея да съобщя този брой", предупреди той.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: