Шезлонгите и чадърите на плажа отново ще са скъпи

Шезлонгите и чадърите на плажа отново ще са скъпи

Официално туристическият сезон по Черноморието започна, но голяма част от хотелите още не работят. За да компенсират отлива на гости от чужбина, хотелиерите ще се опитат да привлекат българите с атрактивни оферти, съобщава Нова телевизия. 

Българите винаги са добре дошли при нас. Както миналата година, и тази ще се постараем да им дадем по-добри условия, дори по-добри и от тези на чужденците”, каза зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов. 

Въпреки че министърът на туризма обяви през април, че практиката с безплатните чадъри и шезлонги е успешна и ще бъде приложена отново, концесионерите не предвиждат тази година по-ниски цени. Обмислят се варианти за почивка от седем дни на цената на пет, както и допълнителни атракции, като в повечето пакети е включен безплатен чадър и шезлонг на плажа, като цените няма да са намалени. 

Причината за скъпите чадъри и шезлонги е, че подготвените промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) няма как да бъдат приети от новия парламент преди разпускането му. Текстовете преминаха обществено обсъждане, но още не са внесени в Народното събрание, въпреки че летният туристически сезон вече е открит. От Министерството на туризма обясниха, че това не може да се случи, тъй като новите депутати са им забранили работата по всички видове концесионни процедури. Повечето концесионери не искат да намаляват цените на плажните принадлежности, тъй като не им излизали сметките. 

„Основното, на което ще обърна внимание на българския турист, е, че нашето Черноморие е много по-добро и нашите плажове са много по-добри от гръцките. Най-малкото, което е - няма го това висене по границите. Палят си колата, пристигат за няколко часа в Поморие, настаняват се и веднага са на плажа. Заведенията са отворени, обслужването вече е на ниво. Всеки си е направил своите разчети и сметки от миналата година, че наистина трябва, освен всичко друго, да повишим и качеството на обслужване”, каза пред NOVA кметът на Поморие Иван Алексиев. 

Според хотелиери цената за нощувка по южното ни Черноморие тази година ще варира от 30 до 70-80 лв. на човек.  

През тази година избралите екоплаж „Корал” ще могат да разполагат палатки, кемпери и каравани, без да искат разрешение от главния архитект на Община Царево. Това стана възможно, след като любителите на природосъобразния начин на плажуване осъдиха общината. След четири години дела съдът постанови, че текстовете на общинската наредба са нищожни и всички къмпингари, които са били глобени през последните две лета, трябва да бъдат обезщетени. Освен него, желаещите могат да изберат и плажовете „Иракли" и „Бяла-Карадере" за екотуризъм.    

Въпреки че подготовката на сезона тече с пълна сила, хотелиери и ресторантьори очакват назначаването на министър на туризма. Браншът дори издигна своя кандидатура за служебен министър в лицето на председателя на БХРА Георги Щерев.  

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: