Участниците в 29-ата Национална антарктическа експедиция се завръщат

Участниците в 29-ата Национална антарктическа експедиция се завръщат

Днес, 19 април, трябва да се завърнат участниците в 29-ата Национална антарктическа експедиция. Това съобщават от Българския антарктически институт. „Смело мога да кажа, че тази толкова изстрадала антарктическа експедиция завърши успешно”, съобщи преди дни полярният изследовател проф. Христо Пимпирев, който тази година ръководеше експедицията дистанционно. За първи път от 29 години ръководителят на полярните ни експедиции и директор на Българския антарктически институт не замина за Антарктида. 

Експедицията протече в сложните условия, обусловени от пандемията от COVID-19, поради което бе в редуциран състав, който да изпълни неотложните дейности по ремонт и поддръжка на базата и консервирането й за следващия сезон. Освен това беше извършена подготовка на площадката за основите на новия лабораторен блок и бяха снети данните от научната апаратура, автоматично регистрираща всички сезмични, метеорологични, мареографски и глоциоложки събития, случващи се в района, когато базата е необитаема, поясняват от института. 

След дълги перипетии и около месец закъснение, изследователите напуснаха района на Антарктика, след като корабът, който чакаха да ги прибере от Ливингстън, така и не дойде. Пред експедицията стоеше съвсем реална опасност да изпитат екстремната полярна зима, но чилийски военен кораб прибра полярниците ни от базата. В крайна сметка за тях беше изпратен самолет на уругвайските военновъздушни сили, който трябваше да ги отведе от остров Кинг Джордж до Монтевидео. Полярниците ни са „живи и здрави, в добро настроение", както съобщава ръководителят на експедицията проф. Пимпирев. 

Очаква се завръщането на командира на базата ни „Св. Кл. Охридски" на остров Ливингстън, Йордан Тодоров, лекаря д-р Атанас Пелтеков, инженерите Петър Сапунджиев и Емил Иванов и логистиците Николай Николов и Камен Недков.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: