Ръст на цената на урана заради прехода към зелена енергетика

Ръст на цената на урана заради прехода към зелена енергетика

От началото на месец март цените на урана са се повишили с 11% - до 31 долара за фунт, отчита Financial Times. Повишението не е изненадващо, тъй като инвеститорите очакваха преходът към екологично чисти източници на енергия ще се отрази благоприятно на атомната енергетика. 

Индексът Solactive, отразяващ акциите на уранодобивните компании, от началото на 2021 г. е нараснал с 35%, достигайки до най-високото ниво от 6 години. Ръстът на индикатора е свързан с надеждите, че ядрената енергетика ще помогне на страните, стремящи се да достигнат въглеродна неутралност през 2050 г., да намалят зависимостта от изкопаеми горива. Ядрената енергетика е нисковъглеродна и за разлика от вятърната и слънчевата енергетика е непрекъснат източник на енергия. 

Въпреки че глобалният капацитет на ядрената енергетика е спаднал с -2,7 GW през 2020 г., анализаторите от Morgan Stanley прогнозират, че инсталираните мощности на АЕЦ в света през тази година ще се увеличат с 8 GW и в бъдеще ще растат с 1,7% годишно до 2026 г. Morgan Stanley прогнозира спот цената на урана да се изкачи до US $ 48 / lb до 2024 г. 

Инвеститорите се надяваха, че избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ ще доведе до възраждане на атомната енергетика в страната, но това не доведе до значителен ръст на цените, които са под нивото от 35 долара за фунт от 2015 г. Секторът пострада и в резултат на аварията на японската АЕЦ „Фукушима“ през 2011 г., която накара правителството на Япония да намали производството на електроенергия от АЕЦ.  Въпреки това глобалното ядрено производство вече е надминало нивата преди аварията, като влияние върху цената оказват новооткритите централи в Близкия изток и плановете на Китай и Източна Европа да увеличат ядрените енергийни мощности. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: