Икономисти: 20% от данък общ доход да остава в общините

Икономисти: 20% от данък общ доход да остава в общините Снимка: pixabay.com

Нулев данък върху корпоративната печалба, реинвестирана в дълготрайни активи, предлагат от Съвета по икономически и публични политики

Намаляване на данъците и създаване на агенция за управление на държавната собственост - това са част от идеите, предложени от новоучредения Съвет по икономически и публични политики. Експертите - известни икономисти с десни убеждения, предлагат стратегия за развитие в 11 точки.

20% от данъка върху доходите да се насочва към общините, да бъдат премахнати данъкът върху дивидентите и върху лихвите по депозитите, настояват експертите от Съвета по икономически и публични политики.

Ключова мярка за висок икономически ръст е въвеждането на нулев данък върху корпоративната печалба, реинвестирана в дълготрайни материални активи, категорични са още от Съвета.

„Това води до акумулиране на нов капитал, който прави всяко производство по-конкурентоспособно на международните пазари и производителността на труда много по-висока, а оттам и доходите растат", коментират икономистите.

„Министерствата да се фокусират върху това да правят политики, а не да се занимават непрекъснато с дейности, които не са им работа", настоява бившият финансов министър и кандидат-депутат от ДПС Петър Чобанов.

Кузман Илиев, който беше кандидат от листите на ВМРО, допълни, че трябва да се оптимизират разходите на държавата:

Не може в условия на криза разходите на държавата да са рекордни. Не може да нарастват  заплатите в държавния сектор с 30 процента на места, хайде, разбираемо е на първа линия, но с десет процента масово, при положение че бизнесът страда и много бизнеси са затворени."

Илиев предупреди, че е твърде вероятно да се стигне до поскъпване на българския дълг. 

Всички участници подчертаха, че изказват мнения в качеството си единствено на експерти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: