Експерти: Действащият социално-икономически модел не подпомага реално бедните

Експерти: Действащият социално-икономически модел не подпомага реално бедните Снимка: кадър БНТ

Обявените намерения за повишаване с 5% на всички пенсии са по-скоро с оглед на предстоящите избори, смятат експертите.

Приоритетите на бюджета не са реалните приоритети на обществото. Това заяви макроикономистът проф. Ганчо Ганчев в ефира на БНТ. Според професора в страната се води деформирана социална политика, въпреки някои действия за подпомагане на хората чрез пенсиите и надбавките в условията на COVID криза.Професорът е категоричен, че държавата ни има нужда от нова, цялостна стратегия за социално-икономическо развитие.

Проф. Ганчев посочи, че успоредно с даването на пари има и орязване по други програми, за да не се нарушава балансът. Все пак, по думите му, социалните разходи у нас са много по-нисък дял от държавния бюджет в сравнение с другите страни в Европа и даването на надбавки не са израз на визия за бъдещо положително развитие в социален аспект. Обявените намерения за повишаване с 5% на всички пенсии са по-скоро с оглед на предстоящите избори, отколкото реално ще подпомагат тези, които имат нужда, отбеляза експертът. Той е категоричен, че разпределението на средства не се насочва по правилния начин, за да се постига желаният социален ефект.

„Детските надбавки не бива да се разглеждат като социална помощ, защото това създава особен вид мислене в най-бедните слоеве от населението и ги превръща в начин за препитание, което е погрешно. Те трябва да са част от програма за стимулиране на раждаемостта и в този смисъл наистина трябва да са достъпни за по-широк кръг от хора. Фактът, че раждаемостта у нас е ниска, показва, че и хората със средни доходи имат притеснения да заделят достатъчно ресурси за отглеждане, обучение и възпитаване на децата си", каза професорът.

Икономистът от ИПИ Лъчезар Богданов, който коментира темата заедно с него в ефира на БНТ, уточни, че парите, които се отпускат сега за социално подпомагане, не са за сметка на бюджета, а са пренасочени от едни в други мерки. В този смисъл не се правят нови разходи от бюджета и той се поддържа балансиран. Правителството все още няма макроикономическа прогноза за следващата година, тъй като ситуацията след кризата с коронавируса е изключително сложна, каквато е и в другите европейски страни, подчерта той.

Богданов е съгласен, че е необходима ревизия на социално-икономическия модел, тъй като сега действащият не подпомага реално бедните. Детските надбавки не подпомагат раждаемостта, както и не изваждат голямата част от децата от бедността. Очевидно е, че системата подпомага под 1/3 от нуждаещите се деца да излязат от бедност, което е крайно недостатъчно, коментира той, и призова към целенасочени социални разходи и социална дейност, която да се извършва от мотивирани социални служители.

Двамата икономисти се обединиха около становището, че е необходимо да се стимулира модернизацията и дигитализацията на икономиката, както и на образованието.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: