Започна разчистването на бетонираната гора край Търговище

Започна разчистването на бетонираната гора край Търговище

По време на строежа на магистрала „Хемус” строители са бетонирали гора, но не смятат, че са нанесли щети

На 314-ият километър от новостроящата се магистрала „Хемус”, която трябва да свърже София с Варна, е бетонирана борова гора. За това са сигнализирали граждани. След медийните публикации в btv и Mediapool, районната дирекция по горите - Шумен, е санкционирала строителната фирма, съобщават от пресцентъра на дирекцията. Направено е предписание за почистване на горската територия, което е започнало още в днешния ден. На ръководителя на обекта е съставен акт по Закона за горите.  

Дървета са бетонирани по време на строителните дейности на магистрала „Хемус“ в горската територия в отсечката между търговищките села Белокопитово и Буховци. Теренът бил използван от фирмата като площадка за почистване на бетоновозите. Представителят на фирмата изпълнител инж. Петър Попов обясни, че са използвали пространството за временно депониране на строителните отпадъци от около месец и половина. Той допълни, че според него не са нанесени щети на природата от дейността на фирмата. 



При проверката от регионалната агенция по горите са установили голямо количество изхвърлен строителен материал – бетонов разтвор, с който е замърсена горската територия. Проверката е направена в присъствието на представители на фирмата изпълнител. Инж. Кирил Вълчев от РАГ обясни, че са засегнати около 420 кв. м и има опасност да загинат дървета, ако бъдат наранени при премахването на бетона. „До 5 април трябва да бъде изчистено“, заяви инж. Вълчев. Глобата за нарушителя ще бъде между 200 и 2000 лева, уточняват още от регионалната агенция.

Строителството на участъка между пътните възли „Буховци” и „Белокопитово” на магистрала „Хемус” закъснява с повече от година заради продължаващите отчуждителни процедури и археологически разкопки. По договор отсечката трябваше да бъде въведена в експлоатация през пролетта на 2020 г. Първоначално пускането ѝ беше отложено за края на миналата година, но тогава бе съобщено, че отново се отлага за първото шестмесечие на 2021 г. От АПИ не се ангажират дали този срок ще бъде спазен или ще има ново удължаване. В отговора е посочено, че „строителите работят максимално мобилизирано, за да може обектът да завърши, колкото се може по-скоро през 2021 г.”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: