Ускоряват отчуждителните процедури по лотове 4, 5 и 6 на АМ „Хемус"

Ускоряват отчуждителните процедури по лотове 4, 5 и 6 на АМ „Хемус" Снимка: МРРБ

Целта е да започне строителство догодина

"Служебното правителство продължава строителството на АМ „Хемус“ на лотове 1, 2 и 3 – това са 51 км между Ябланица и Плевен. Сега ускоряваме отчуждителните процедури по лотове 4, 5 и 6 – там има незаконно строителство, и се борим да ги завършим, за да може строителството догодина да започне. За лотове 7, 8 и 9 все още няма одобрено трасе."

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова в предаването „120 минути“ по БТВ.. Тя отбеляза, че досега не са получавани никакви жалби от граждани за строежа на лот 4, който минава през частни имоти.  „И на мен ми е странно, че собственици не реагират на строителство през частен имот, но може би не са знаели, че отсечка 4 се строи незаконно“, посочи тя. 

„Интересното при отсечки 7, 8 и 9 от автомагистралата е, че има пунктирано трасе, което се изследва технологично, но там са установени свлачища, защитени територии, наличие на специални елени и също така наличие в близост на военен завод, поради което процедурата се връща в изходна позиция“, обясни Комитова и допълни, че се прави ново пунктирано трасе. Целево за АМ „Хемус“ са определени 4,5 млрд. лв., които не  се използват за други цели, т. е. строителството й е обезпечено финансово, но не и като проектна готовност. 

"Всички бързаме да стане този аутобан. Няма човек, който да не иска да го види готов, но строителството изисква време", убедена е регионалният министър.

Служебното правителство не е спирало строителството, както се твърди в публичното пространство, обобщи тя.

Арх. Комитова припомни и, че с актуализацията на бюджета са осигурени 100 млн. лв. по бюджета на АПИ за зимно почистване и поддръжка на републиканската пътна мрежа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: