Купили сме си магистрала „Хемус“ на „зелено“

Купили сме си магистрала „Хемус“ на „зелено“ Снимка: МРРБ

"Хемус“ се изгражда от „неизвестен извършител“ и строежът представлява „пирамида, която строи магистрала на зелено“.

Няма разрешения за строеж на участъци от 4 до 9 на автомагистрала „Хемус“. За лотове 4, 5 и 6 приключват отчуждителните процедури и изграждането им ще започне през 2022 г. За 7-ми, 8-ми и 9-ти все още няма трасе. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на съвместна пресконференция по повод проверката на строителството на АМ „Хемус“, заедно с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков.

„Раздаването на пари през процедурата ин хаус е по закон. В рамките на този закон някои обаче са смятали, че могат да раздадат милиони на фирми. Според нас през 2020 г. не е имало спешна необходимост да се дадат 1 млрд. лв. на фирми, при положение, че предишните управляващи са знаели, че няма разрешително за строеж на отсечките от 4 до 9 от АМ „Хемус“, заяви министър Комитова

„Борим се да открием фронт за строителство на участъците 4, 5 и 6 следващата година. Най-тежко е по трасето на лотове 7, 8 и 9. Там е очертано трасе, където са направени геоложки и геодезически проучвания, които показват, че то минава през много свлачищни терени, през защитена територия по НАТУРА 2000 и покрай специален обект. Трасето трябва да бъде преместено. Върнахме се в начална точка за тази част от магистралата. Сега чертаем ново трасе и започваме геоложки проучвания“, обясни още регионалният министър.

Виолета Комитова коментира, че след като е поела поста министър е разбрала каква илюзия е представлявало строителството на автомагистрала „Хемус“. И допълни, че едва наскоро е разбрала и за друга илюзия – ремонта на яз. „Студена“, който се оказва в строеж от 2015 г. досега. Тя добави, че се надява водоемът до Перник да получи Акт 16 в мандата на служебния кабинет.

Началникът на ДНСК Влади Калинов обясни, че строителство е извършвано на 4 и 5 участък, но то е незаконно и към момента държавата няма представа коя фирма го е изпълнила. По този въпрос от „Автомагистрали“ ЕАД са заявили пред ДНСК, че официално възлагане на строителство няма, защото няма разрешение за строеж.

И се оказва, че някой е подарил на държавата едно строителство за милиони левове. В момента не иска да дойде и да си каже кой е, за да си получи тези пари, ако това е възможно въобще. Такава е ситуацията на лот 4 и 5“, обясни Калинов.

На пресконференцията бяха оповестени шокиращи данни от съвместната проверка на МВР и НАП.

Вътрешният министър Бойко Рашков обобщи, че „Хемус“ се изгражда от „неизвестен извършител“ и строежът представлява „пирамида, която строи магистрала на зелено“. Той обеща през следващите дни данните от проверката да бъдат оповестени пред обществото и дадени на прокуратурата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: