Лъчезар Борисов: Продължаваме с развитието на индустриалните зони

Лъчезар Борисов: Продължаваме с развитието на индустриалните зони Снимка: mi.government.bg

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов и изпълнителният директор на Национална компания индустриални зони (НКИЗ) Антоанета Барес проведоха среща, на която обсъдиха разрастването на Икономическа зона София-Божурище и на Индустриален и логистичен парк Бургас, съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката.

Министър Борисов заяви, че днес на заседание на Министерски съвет е одобрено  финансирането на публична общинска инфраструктура по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) за изграждане на елементи от общинска пътна инфраструктура в Промишлена зона „Север“, гр. Бургас.

„От бюджета на Министерството на икономиката на Община Бургас ще се предоставят средства в размер на до 1 670 558 лева, като инфраструктурата се изгражда във връзка с изпълнението на сертифициран по ЗНИ инвестиционен проект в общината“, подчерта той. 

По думите на Антоанета Барес обособена е нова Промишлена зона „Юг", която се намира в близост до пътния възел Бургас - Средец - Созопол. Площта й е 600 декара. „Към терените вече има интерес от производства в сферите на текстилната и металната промишленост, медицинската индустрия, както и производител на електрически инсталации и климатизация“, заяви тя. 

Икономическият министър посочи, че развитието продължава с апортирането на още 150 декара, което реално ще бъде третата фаза на развитие на Индустриален и логистичен парк Бургас.

Министър Борисов подчерта, че във връзка с разрастването на Икономическа зона София-Божурище и значителното увеличение на пътния трафик към и от гр. Божурище, от страна на Министерство на икономиката и НКИЗ са предприети редица мерки за осъществяване на допълнителна инфраструктурна свързаност до община Божурище и в частност до индустриалния парк.

Икономическият министър коментира още, че днес е одобрен Меморандум за разбирателство  за изпълнение на приоритетен инвестиционен проект на стойност над 107 млн. лв., който ще създаде над 200 нови работни места в община Самоков. „С този проект само от началото на годината инвестиционните проекти, насърчени по Закона за насърчаване на инвестициите, са на стойност над 700 млн. лв. и ще създадат близо 1200 работни места“, каза той.