Рекордно високи стойности на американския втечнен газ през март

Рекордно високи стойности на американския втечнен газ през март

Страната има капацитет за износ само около 10,5 млрд. куб. фута дневно


Американският износ на втечнен природен газ (LNG) е на път да достигне рекордно високи стойности през март, съобщава Reuters. Падащите тарифи за доставка и по-ниските цени от тези в Европа и Азия продължават да привличат купувачи. 

До момента количеството газ, изнесено от САЩ, е средно 10,5 милиарда кубически фута на ден, според Refinitiv. За сравнение, износът през целия месец февруари възлиза на 8,5 милиарда кубически фута за ден, като се отчита и негативното влияние на екстремно ниските температури в щатите, в които основно се добива природен газ.  

Подкрепа на износа оказва и спадът на транспортните ставки превоз на контейнери през Атлантическия океан. През януари цените достигаха до рекордните 322 000 долара на ден, а през последните седмици намаляват до 21 000 долара на ден. 
Цените на втечнения природен газ в Европа и Азия остават много по-високи от тези в Америка, което прави американския газ конкурентен дори при отчитане на транспортните разходи. 

Рекордът в износа беше поставен през декември 2020 г., когато бяха изнесени 10,7 млрд. куб. фута на ден, показват данните на Refinitiv. На 19 март дневният износ достигна 11,4 млрд. куб. фута, с което беше надминат дневния рекорд от 11,3 млрд. куб. фута, записан в средата на декември миналата година. 

Експертите обаче твърдят, че износът на втечнен природен газ в САЩ не може да се увеличи много повече, докато новите единици не влязат в експлоатация през 2022 г. В момента страната има капацитет за износ само около 10,5 млрд. куб. фута дневно. Правителствените прогнози показват, че износът на втечнен природен газ в САЩ ще се увеличи до 8,3 млрд. куб. фута/ден през 2021 г. и 9,2 млрд. куб. фута/ден през 2022 г.  

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: