Пътуващите със софийското метро ще бъдат обучавани за работа с дефибрилатори

Пътуващите със софийското метро ще бъдат обучавани за работа с дефибрилатори

Всеки може да спаси живот в три прости стъпки навсякъде, дори в столичното метро

Сърдечният арест е една от най-честите причини за смърт, а започването на сърдечен масаж и изкуствено дишане, и използването на автоматичен дефибрилатор до 3-5 минути след инцидента могат да увеличат шанса за оцеляване на пострадалия до над 50-70%. 

За това, в началото на 2022 г. в Софийското метро стартира Програма за автоматична дефибрилация. Към момента с автоматични дефибрилатори и обучени служители разполагат метростанции Сердика, Стадион Васил Левски, Орлов мост, Национален дворец на културата и Витоша. 

По проект на фондация "Първите три минути", в партньорство с Метрополитен ЕАД и с финансовата подкрепа на Столична община, Програма "Европа 2023" през месец октомври, във връзка с отбелязване на 16 октомври – Световния ден на рестартиране на сърцето, се провежда популяризационна и обучителна кампания за гражданите, пътуващи в метрото.

В дните около 16 октомври предстои да се проведат демонстрации и обучения за пътуващите в Софийското метро. Гражданите ще получат информационни материали и ще имат възможност да упражнят върху манекени и тренажори техниките за оказване на първа помощ при сърдечен арест, както и да се запознаят с автоматичния дефибрилатор. 

През целия месец октомври на мултимедийните екрани в метрото ще бъде излъчван популяризационен видео клип, а на различни места в метростанциите ще бъдат поставени информационни табла.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: