Прогнозата за световния икономически растеж рязко се повиши

Прогнозата за световния икономически растеж рязко се повиши

ОИСР повиши леко и прогнозата си за икономическия растеж в еврозоната през тази година

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) повиши рязко прогнозите си за световния икономически растеж през тази и следващата година, съобщава БНР. Анализаторите очакват ускорената ваксинация срещу COVID-19 и новият стимулиращ финансов пакет на САЩ за 1,9 трлн. долара да дадат „голям тласък" за глобалното възстановяване от пандемичната икономическа криза. 

В последния си междинен доклад „Икономически перспективи" ОИСР вече очаква световната икономика да нарасне с 5,6% през 2021 г. и с 4,0% през 2022 г., като това представлява солидна възходяща ревизия спрямо декемврийската прогноза за повишение на глобалния БВП с 4,2% през тази и с 3,7% през следващата година. Много ще зависи от „надпреварата" между процеса на ваксиниране срещу COVID-19 и възникващите нови варианти на коронавируса. 

„Скоростта на ваксиниране е от съществено значение", каза генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия. „Няма място за самодоволство. Ваксините трябва да бъдат внедрени по-бързо и в световен мащаб. Това ще изисква по-добро международно сътрудничество и координация, отколкото сме виждали досега. Само така можем да насочим вниманието си към полагане на основите за проспериращо и трайно възстановяване за всички", добави той. 

Според ОИСР глобалният брутен вътрешен продукт може да се завърне към предпандемичните нива още до средата на тази година, макар и с големи разлики при отделните държави. 

„Съществуват важни рискове по отношение на подобрените перспективи и по-специално колко бързо властите по света ще ваксинират хората, колко скоро ще бъдат премахнати съществуващите противоепидемични ограничения и дали ще бъдат контролирани новите варианти на коронавируса", посочи в своя междинен доклад организацията. 

Докато започналата COVID ваксинация ще даде тласък на световната икономика, планираният от САЩ пакет от фискални стимули за 1,9 трилиона долара ще окаже каскаден позитивен ефект и на другите икономики, добавяйки повече от един процентни пункта към световния растеж, смятат анализаторите. Одобреният от Сената финансов пакет, който включва 400 млрд. щатски долара еднократни плащания от по 1400 долара на мнозина американци, ще добави средно около 3-4% към икономическия растеж на САЩ през първата пълна година на прилагане на тези стимули. Този финансов пакет може да помогне за разкриването на до три милиона работни места до края на 2021 г., но също така може да увеличи инфлацията със средно 0,75 процентни пункта годишно през първите две години. Междувременно този американски стимул ще бъде от полза и за големите търговски партньори на САЩ, като ще стимулира с между 0,5% и 1,0% икономическия растеж в Канада и Мексико, и с между 0,25% и 0,5% в еврозоната и Китай, оценява ОИСР. 

С оглед на това ОИСР повиши леко и прогнозата си за икономическия растеж в еврозоната през тази година до 3,9% от 3,6% предишна оценка, като очаква и доста по-добър растеж на британския БВП през 2021 г. от 5,1% при предходна прогноза за повишение с 4,2 на сто. Според последните прогнози на ОИСТ, БВП на САЩ ще нарасне с 6,5% тази година и 4,0% през следващата година, като това представлява солидна възходяща ревизия спрямо декемврийската оценка за растеж от 3,2% през 2021 г. и от 3,5% през 2022 г. 
 

Още по темата във

facebook