Тедрос Гебрейесус сравни пандемията от коронавирус с война

Тедрос Гебрейесус сравни пандемията от коронавирус с война Снимка: pixabay

Лидерите на страните от цял свят трябва да обединят усилията си и да ускорят производството на коронавирусни ваксини, за да победят пандемията COVID-19

Това заяви генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус в колонката си за The Guardian.

Той също така сравни пандемията от коронавирус с война: според него трябва да се мобилизират всички сили за борба и да не мислим само за себе си. Според ръководителя на СЗО епидемиологичните мерки са довели до това, че много общности са били затворени, а също така са причинили много вреди на малкия и големия бизнес. Въпреки това той призова хората да помнят значението на борбата с разпространението на вируса.

Преживяваме изключителен момент в историята и трябва да приемем това предизвикателство. Трябва да сме готови да споделяме препарати [срещу коронавирус с други държави], да предоставяме технологии [производство] и да се отказваме от правата на интелектуална собственост“, пише  Гебрейесус.

Той добавя, че световната общност трябва да уреди производството на ваксини по целия свят и призова производителите да споделят лицензи и технологии - така че ваксините да могат да се произвеждат в няколко държави наведнъж. За да се победи пандемията, казва той, преди всичко е необходимо да се осигурят устойчиви вериги за доставка на ваксини в дългосрочен план.

В края на февруари Гебрейесус определи условието за ефективност на ваксинацията срещу коронавирус: според него за това трябва да се правят ваксинации навсякъде.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: