Правителството отпуска още 100 млн. за безлихвени кредити за граждани

Правителството отпуска още 100 млн. за безлихвени кредити за граждани Снимка: pixabay.com

Парите са от Програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на микро-, малките и средните предприятия

Правителството ще отпусне още средства за безлихвените кредити до 6900 лв., реши Министерски съвет на днешното си заседание. Става въпрос за още 100 млн. лв., а средствата са от Програмата за гарантиране на безлихвени кредити в защита на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19, и се отпускат чрез Българска банка за развитие (ББР).

„Πo тoзи нaчин щe ce oтгoвopи нa нyждaтa oт yвeличaвaнe нa cpeдcтвaтa пo пpoгpaмaтa, ĸaĸтo и oт пpoдължaвaщoтo aĸтивнo тъpceнe нa бeзлиxвeни зaeми пpeд тъpгoвcĸитe бaнĸи пapтньopи“, пише още в съобщението от правителствената информационна служба. 

С решението бюджетът по Програмата за гарантиране на безлихвени кредити в защита на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19, се увеличава от 200 млн. лв. на 300 млн. лв.

Допълнителните 100 млн. лева се пренасочват от свободния ресурс по Програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на микро-, малките и средните предприятия, пострадали от извънредната ситуация и епидемията от COVID-19.

Министерският съвет дава съгласие за прилагане на гъвкав подход за управлението на ресурса и възлага на ББР при необходимост и съобразно изпълнението на програмите да прави преразпределение на средства между бюджетите на двете програми до размера на финансовия ресурс от 700 млн. лева, пише още в съобщението.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: