Станаха известни победителите в „Инвеститор на годината“ 2020

Станаха известни победителите в „Инвеститор на годината“ 2020 Снимка: mi.government.bg

Нестле България е „Инвеститор на годината“ 2020

За петнадесети юбилеен път Българската агенция за инвестиции (БАИ)  връчи наградите за инвестиции по време на церемонията „Инвеститор на годината“ 2020 и отличи най-значимите проекти, реализирани в България през изминалата година. Официалното събитие се проведе онлайн на 2 март 2021 г. На събитието присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев и вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката.

В срока за номинации бяха получени над 60 кандидатури на компании от всички сфери на икономиката, автомобилостроенето, информационните технологии и здравеопазването, изпратени от областни администрации, общини и др. Както всяка година досега, селекцията беше поверена на компетентно жури, което успя да отсее от номинираните компании победителите, реализирали инвестиционни проекти през 2020 г.

НАГРАДИТЕ:

I. Статуетка „Златен бик“, изработена от скулптора Сейфетин Шекеров и Грамота. 

Томислав Дончев, заместник министър-председател, връчи голямата награда за „Инвеститор на годината“ 2020 на Петър Стоилов, изпълнителен директор на Нестле България. Компанията произвежда продукция за над 35 пазара в света, инвестирала е 23 млн. лв. в нова роботизирана пакетираща поточна линия, за да дигитализира производствения процес и да разшири портфолиото от произвеждани продукти, отговаряйки на потребителските предпочитания за балансирано хранене. Инвестицията ще осигури конкурентоспособност на продуктите в световен мащаб. С вложението компанията продължава успешно пътя си към автоматизация и дигитализация на производството, което позволява дистанционно управление на процесите. Нестле България е на българския пазар от 1994 година. 

През тази година за първи път се връчи награда за „Устойчиво развитие на инвестициите“, която спечели Индустриална група „Шишеджам“, направила първите си инвестиции в България още през 1997 г. През годините компанията открива редица производства в страната ни, полагайки основите на заводите си за плоско, домакинско и автомобилно стъкло. Групата осъществява своята дейност чрез заводите си „Тракия Глас България“ ЕАД, „Шишеджам Аутомотив България“ ЕАД и „Пашабахче България“ ЕАД. Общите инвестиции, направени в страната, достигат 800 милиона долара. 

Победителят в категория „Инвестиция на зелено“ е „Самел 90“ АД. Компанията е инвестирала  5 млн.лв. и ще разкрие 250 работни места с изграждането на комплекс, разположен в подножието на Рила, на 960 м надморска височина, в периферията на град Самоков и в непосредствена близост до река Искър, на 10 км от курорта Боровец. Проектът създава модерни условия за спорт и възстановяване, съчетани със съвременната идея за комфортна среда на обитаване. Основната идея на инвеститора е обединяване на зони и сгради с различни функции в единно цяло, без да се нарушава чувството за обитаване в паркова среда. В допълнение са съобразени и вписани всички природни дадености на терена. 

Наградата в категория „Инвестиция в разширяване на бизнеса“ спечели „М+С ХИДРАВЛИК“ АД. Компанията инвестира ежегодно от 7% до 10% от оборота си в машини и оборудване, като за последните 10 години стойността на инвестициите е малко над 89 млн. лева. През противоречивата за цялото човечество 2020 година дружеството в гр. Казанлък се разшири, като завърши и въведе в експлоатация нов производствен корпус на два етажа, изгради Учебно-изследователски център и закупи машини и оборудване, като общата стойност на инвестициите е 21 млн. лева, а работните места са 150. 

Победител в категорията „Инвестиция в човешки капитал“ е „МД Електроник“ ЕООД. Компанията е наела 200 служителя и предстои през 2021 г.  да наеме още 250 души. Инвестициите са за над 21 млн.лв., а продуктите ѝ са интегрирани в повече от 200 модела автомобили на над 40 производители, като Volkswagen, Audi, Skoda, BMW, Jaguar, Land Rover и др. 

В категория „Инвестиция в иновативен бизнес“, Златният бик спечели „Роберт Бош“ ЕООД. Компанията е инвестирала в иновации, изградила е Инженеринг Център в София и като водещ световен доставчик на технологии и услуги има за цел да се превърне във водещ ИТ и софтуерен глобален доставчик на производителите на автомобили. Центърът в София работи в тясно сътрудничество с развойни екипи в Германия, САЩ, Унгария и Румъния. Екипът от висококвалифицирани професионалисти участва в разработването на над 40 иновативни проекта и технологии за автомобилната индустрия в области като системи за помощ на водача, автоматизирано шофиране, изкуствен интелект и електромобилност. Мисия на екипа на инвеститора е да осигури безопасно шофиране, с грижа към околната среда и обществото. 

II. Кристални плакети на Българската агенция за инвестиции получиха следните компании и общини:

Първият кристален плакет е за „Успешен стартъп“ през 2020 г. Победител е Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“, който е първи и единствен възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания в България и на Балканите и един от малкото подобни центрове в света. Той се намира в село Опицвет, община Костинброд, разполага със седем еднофамилни къщи, административна сграда със зали за занимания и столова, басейн и място за усамотение. Инвестицията е на стойност 3,7 млн. лв. с над 20 работни места. 

Победител в категорията „Община с най-много инвестиции“ е Община Варна, която през 2020 г. е инвестирала над 90 млн. лв. в образователна инфраструктура, като въпреки кризата увеличението спрямо 2019 г. е с 10 млн. лв. Наградата се присъжда и за работата и дейностите по изграждането на нова индустриална зона - ключов проект за индустриалното и високотехнологично бъдеще на региона. 

В категорията за община "Най-добър партньор за 2020 г.“ , победител е Община Бургас. През 2020 г. БАИ срещна изключителна подкрепа при съвместната работа с общината в процеса по привличане на нови инвеститори в региона. Това доведе до голям брой подадени заявления за сертифициране на инвестиционни проекти, като само за месец януари 2021 г. са сертифицирани три проекта на обща стойност 40 млн. лв., със заявени 380 нови работни места. 

Победителят в категория „Иновативен продукт на годината“ е "Насекомо" АД. Използвайки принципите на кръговата икономика и производството с нулеви отпадъци, компанията произвежда иновативни, висококачествени и устойчиви продукти от насекоми, които се използват във фуражните и земеделски индустрии. Отглежда мухата Черен войник за превръщането на отпадъци от растителен произход в биомаса, която след това се трансформира в алтернативен протеин, употребяван за фуражи на животни и риби. Продуктите, които компанията произвежда в момента, са протеини и мазнини от насекоми за включване във фуражи за животни, както и органичен тор за употреба в земеделието.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: