Младите инвеститори са все по-зантересовани от Bitcoin, сочат анализатори от JP Morgan

Младите инвеститори са все по-зантересовани от Bitcoin, сочат анализатори от JP Morgan Снимка: Photo by Clifford Photography on Unsplash

За сметка на това по-старите инвеститори са по-склонни да инвестират в златото, казаха анализатори от банката.

През последните месеци се наблюдава разделение между предпочитанията на младите инвеститори и тези на по-възрастните. „Двете кохорти показват различия в предпочитанията си към „алтернативни" валути", пише екип от анализатори, ръководен от Николаос Панигирцоглу. „По-старите  предпочитат златото, докато по-младите предпочитат биткойн."


И двата фонда, търгувани със злато и биткойни, са имали силен приток през последните 5 месеца, тъй като и двете възрастови групи виждат потенциала в алтернативните валути. Хората на възраст 23-38 (често наричани милениали) обаче имат особен афинитет към акции в технологиите, пише екипът в бележка от 4 август.


По-младите групи от американски инвеститори на дребно проявяват малък интерес към облигационните фондове“, казаха от JP Morgan и добавиха, че „те предпочитат да инвестират в акции директно, като купуват индивидуални акции, особено технологични акции“.


Паралелното изкупуване на американски акции и Bitcoin от младите инвеститори увеличи връзката между Bitcoin и индекса S&P 500 от март, заяви JPMorgan. „Едновременната поддръжка на потока предизвика промяна в схемата на корелация между Bitcoin и други класове активи, с по-положителна корелация между Bitcoin и злато, но също и между Bitcoin и долар, тъй като милениалите в САЩ виждат биткойните като „алтернатива“ на долара", се казва в бележката.


Златото удари рекордно високо ниво тази седмица, като се изкачи над 2000 долара за тройунция за първи път, когато търговците стигнаха в така нареченото безопасно убежище за благородния метал и с надеждата за по-нататъшни мерки за стимулиране в САЩ.


Златото проби тавана от 2000 долара за унция за първи път в историята за една нощ - след като четири месеца и половина бе на ниво под 1500 долара, преди коронавирусната криза да завладее Запада", каза Конър Кембъл, финансов анализатор на SpreadEx. 


Миналата седмица биткойните преминаха нивото от 11 000 долара, тъй като фаворитът на младите се търгуваше близо до най-високото си ниво през почти една година на фона на слабостта на щатския долар и разширяването към алтернативни активи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: