Златни два лева пуска Монетният двор на БНБ догодина

Златни два лева пуска Монетният двор на БНБ догодина Снимка: БНБ

Централната банка ще емитира 13 златни и сребърни монети през 2021-2023 г.

Монетният двор на БНБ ще изработи през тази година четири монети с номинал десет лева и една от два лева. 

От серията „Българско възраждане“ през март ще излезе сребърна монета, посветена на 200 години от рождението на Георги С. Раковски.

През май е планирано изливането на сребърната десетолевка от серията „Български традиции и обичаи“ на тема „Нестинарство".

През юни ще излезе монета, с която се отбелязват 100 години от създаването на Националната музикална академия.

Сребърната десетолевка с частично позлатяване, с която нумизматите ще се запознаят през ноември, е с образа на хан Омуртаг и е част от серията „Средновековни български владетели“.

Пак през ноември ще влезе в обращение и медна пара от серията „Български творци“, посветена на 150 години от рождението на композитора и капелмайстор Панайот Пипков.

В плановете на БНБ за 2022 г. е издаването на „Два златни български лева“.

От другите планирани три монети две ще са сребърни. Едната е на историческа тематика и с нея ще бъдат отбелязани 150 години от рождението на българския революционер Гоце Делчев.

Другата е на тема „Екология“ и на нея ще бъде изобразена птицата голям гмурец, с което се обръща внимание на природното многообразие в нашата страна.

От серията „Именити българи“ ще бъде излята и медна монета, посветена на 100 години от рождението на голямата българска актриса Стоянка Мутафова.

Новото монетосечене през 2023 г. започва с отливането на сребърна пара с нанесено частично позлатяване, посветена на цар Михаил III Шишман, с която се отдава почит на средновековния български владетел.

От серията „Българско възраждане“ ще се емитира сребърна пара, посветена на 125- годишния юбилей от освещаването на Желязната църква в Цариград.

В цикъла тематични монети, посветени на именити българи, ще бъде издадена медна пара с образа на видния представител на Самоковската художествена школа и един от най-значителните възрожденски художници и иконописци Станислав Доспевски, по случай 200 години от рождението му.

Ще се отлее и сребърна монета на историческа тематика, посветена на легендата за Орфей.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: