Младежи от Израел откриха златни монети на 1100 години

Младежи от Израел откриха златни монети на 1100 години Снимка: https://www.pikist.com

Доброволците са намерили 24-каратовото съкровище, скрито от неизвестен заможен собственик по време на ранния ислямски период.

Младежи-доброволци на археологически разкопки в Централен Израел са открили 425 златни 24-каратови златни монети отпреди 1100 години, съобщава BBC. Повечето находки са датирани от ранния ислямски период, когато регионът на Централен Израел е бил част от Абасидския халифат.

 

Теглото на златното съкровище е 845 грама и е било открито в глинен буркан. Стойността на монетите по времето, когато са били заровени, е огромна според археолозите. Става дума не само за ценен исторически артефакт, но и за огромна за историческия период сума - с нея собственикът е можел, например, да си купи луксозен дом в столицата на Египет, посочват изследователи.

 

 „Човекът, който е заровил това съкровище преди 1100 години, трябва да е очаквал да си го прибере обратно и дори го е застопорил,  за да не мърда“, коментира ръководителят на разкопките – представител надържавните власти на Израел, отговарящи за антиките в страната.

 

Кой е собственикът на богатството и защо не се е върнал обаче, остава мистерия. „Намирането на златни монети, особено в такова голямо количество, е изключителна рядкост. Ние почти никога не ги намираме в археологически разкопки, имайки предвид колко ценно е било златото, което е било претопявано и използвано отново от поколение на поколение“, допълва за значимостта на откритието археологът.

 

 Експертът по монети Робърт Куул разграничава и 270 дребни златни парчета, които са нарязани от големите динари. Едно от тях е определено като част от златен солид, изсечен в Константинопол от император Теофил. Това е рядко доказателство за връзките между двете конкуриращи се империи по онова време - Византийската и Абасидския халифат, смята експертът.

 

                       

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: