Проектът за "Зелени паспорти" ще бъде готов до края на март

Проектът за "Зелени паспорти" ще бъде готов до края на март Снимка: pixabay

До края на март Европейската комисия ще представи проект на електронен „зелен паспорт“ - сертификат за ваксинация срещу коронавирус, пише Euronews

Някои държави и региони вече  въведоха такива документи самостоятелно. Властите на ЕС обърнаха голямо внимание на обсъждането на този въпрос на срещата на върха миналата седмица.

Според ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен документът ще бъде достъпен в електронна форма, за да се изключат фалшификати и ще съдържа информация за ваксинации, тестове за коронавирус или антитела в случай на преболедуване.

Въвеждането на такива сертификати, които биха били приети във всички страни от ЕС, се разглежда като важен фактор, който ще помогне за опростяване и организиране на пътешествия и ваканции.

В същото време противниците на „зелените паспорти“ се опасяват от дискриминация, на която ще бъдат подложени хора, които по една или друга причина не са успели да получат такъв документ - особено като се има предвид, че в редица европейски страни темповете на ваксинация все още сериозно изостават от графика.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: