Четвърта ваксина срещу Covid-19 ще одобри ЕС

Четвърта ваксина срещу Covid-19 ще одобри ЕС

Европейската агенция по лекарствата ще утвърди четвърта ваксина срещу коронавирус до няколко седмици. Това съобщи еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис, цитирана от БТА. Следващата одобрена ваксина най-вероятно ще бъде разработената от компанията Johnson & Johnson, уточнява Bloomberg, като допълва, че сключеното споразумение между компанията и ЕС е да се доставят дози за 200 милиона души с опция за още 200 милиона.

Ваксината беше одобрена за употреба в САЩ в последния ден на февруари. Тя е еднодозова и може да бъде съхранявана няколко месеца в обикновен хладилник, което я прави по-евтина и улеснява доставките. Препаратът дава 85% ефективност в предотвратяването на тежки случаи на COVID-19 и 66% - при умерени симптоми. Ваксината е тествана на около 44 000 доброволци в САЩ, Латинска Америка и Южна Африка. Такива мащабни изпитания не са правени при другите препарати. AP съобщи, че ваксината е показала отлични резултати срещу една от най-опасните мутации на COVID-19 - южноафриканският вариант на вируса. Плановете на компанията-произвадител са да достави глобално около 1 милиард дози до края на годината. 

Кириакидес добави, че ЕС е съставил списък на бързите антигенни тестове за новата болест. ЕК ще осигури 100 милиона теста от този вид до май, а след това може да се осигурят допълнителни 450 милиона, ако държавите от ЕС желаят, допълни еврокомисарят. 

Кириакидис посочи още, че на днешното извънредно онлайн заседание на министрите на здравеопазването от ЕС е било препоръчано да се изследват по-добре отпадните води за засичане на огнища на зараза. Тя отбеляза, че ЕС осигурява 200 милиона евро за допълнително изследване на положителните проби за ковид, за да се проследяват заразните щамове. По нейните думи, целта е да бъдат проверявани 5 - 10 на сто от положителните изследвания. 

Заместник-председателят на ЕК Маргаритис Схинас съобщи, че на 17 март ЕК ще представи предложение за постепенното отпадане на ограниченията за пътуване в ЕС. Той уточни, че целта ще бъде връщането на свободата на придвижване да бъде безопасно.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: