Камарата на представителите в САЩ одобри спасителен план за $ 1,9 трлн.

Камарата на представителите в САЩ одобри спасителен план за $ 1,9 трлн. Снимка: pixabay

Камарата на представителите на Конгреса гласува в подкрепа на плана на американския президент Джо Байдън за спасяване на американската икономика и подпомагане на населението в условия на пандемията от коронавирус

Планът предвижда отпускане на 1,9 трилиона долара за тези цели, съобщи CNN.

Този план сега трябва да бъде разгледан и от Сената. Ако бъде одобрен, ще стане шестата поред програма на федералното правителство за борба със заразата.

Очаква се, че почти 2 трилиона долара ще бъдат насочени към изграждане на националната програма за ваксинация, безопасно отваряне на училища, подпомагане на малкия бизнес, плащания за работещите семейства в размер на 1,4 хиляди долара за всеки, седмичен федерален бонус за безработица от 400 долара и детски надбавки до 3,6 хиляди долара.

Американският спасителен план включва и програма за повишаване на минималната заплата от 7,25 до 15 долара на час.

Въпреки възраженията на Сената срещу клаузата, председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че ще я запази в законопроекта.

Демократите искат законопроектът на Байдън да влезе в сила до средата на март, когато изтичат по-рано въведените увеличени помощи за безработица и някои други видове добавки.

Байдън обяви американския спасителен план на 20 януари. Някои икономисти наричат ​​този пакет със стимули твърде амбициозен и се опасяват, че той може да прегрее икономиката.

Тяхната загриженост се споделя от много републиканци в Конгреса. Те наричат ​​плана на президента „списък с пожелания на либералите“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: