Извънредно ли е положението на газовия пазар в САЩ

Извънредно ли е положението на газовия пазар в САЩ

В края на миналата седмица търговски организации са поискали от президента на САЩ Джо Байдън да обяви извънредно положение на газовия пазар и да постави таван на цената на природния газ, съобщава Ройтерс. Причина за искането станаха извънредно ниските температури през последните дни в Тексас. Средната температура в столицата на Тексас Остин през февруари е между 5 и 9°С, докато през последната седмица тя е достигнала до -14°С, а 15 февруари 2021 г. е бил най-студеният ден от 100 години насам. 

Рязкото застудяване доведе до замръзване на сондажите и ограничеване на добива, което се съчета с увеличеното потребление на енергия и предизвика сериозни проблеми в енергийните системи на щата. Повишеното търсене съответно доведе до скок в цената на суровината и компаниите се принудиха да харчат милиони, за да осигурят газ на своите потребители.  

Енергийният регулатор на САЩ съобщи, че ще анализира опасностите, които пораждат климатичните промени за енергийните мрежи в страната, след като цените на електроенергията на пазара на едро скочиха 300 пъти преди седмица, а цената на природния газ в някои региони се е повишила 100 пъти над нормалното за сезона ниво. В Тексас цената на електроенергията е около 25 долара за мегаватчас, но при студената вълна бяха достигнати цени от 10 хил. долара за мегаватчас. Местна компания съобщи, че за четири дни е платила 78 млн. долара за доставка на газ за производството си, като за цялата 2020 година сметката ѝ за газ е била 18 млн. долара. 

От комисията посочиха, че ще проверят и за манипулации на пазара на електроенергия и природен газ. В същото време потребителите се питат как да платят огромните сметки, които ги очакват през следващите месеци. 

Газовата и електрическата мрежа на щата са претърпели провал в екстремните условия по една причина - те просто не са проектирани да работят при толкова ниски температури, отбелязва The Wall Street Journal. Повече от 4 милиона клиенти на електрическите компании в щата са останали без ток при необичайно ниските температури. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: