Водата в пловдивската община Родопи - замърсена от местната МВЕЦ

Водата в пловдивската община Родопи - замърсена от местната МВЕЦ

Изграждането на дублиращи сондажни кладенци за захранването на с. Брестовица ще започне през март


Експертна проверка е установила, че замърсяването на водата в пловдивската община с манган над допустимите стойности се причинява от водното огледало на местната миниВЕЦ. Това заяви в ефира на btv управителят на ВиК - Пловдив, Спартак Николов. В края на месец март ще започне изграждането на дублиращите сондажни кладенци за захранване с чиста питейна вода на с.Брестовица, където беше обявено бедствено положение. Измерената концентрация на тежкия метал във водата на селото достига до 1600 микрограма на литър при допустима стойност от 50 микрограма. 

Засега не е ясно колко ще струва изграждането на кладенците, нито пък в какъв срок ще бъдат изкопани те. Според Николов обаче, очаква се сондажите да бъдат направени в порядъка от 40 до 60 дни. Ще бъде направено също тампониране и изолиране на съществуващите кладенци, а през април ще стартира процедурата за изграждане на нов довеждащ водопровод и подмяна на вътрешната водопроводна мрежа, както и почистване на водоемите, допълни Николов. 

„Изграждането на нов водопровод и нови дублиращи водоизточници в Брестовица, за да се осигури чиста питейна вода за населението, е най-доброто решение на изключително сериозния проблем“, заяви областният управител Дани Каназирева след срещата с представители на Сдружение „Живот за Брестовица“ и Инициативния комитет на жителите на селото. 

„През август извършихме проверка на водното огледало край МВЕЦ-а в Кадиево. След констатираните множество нарушения в големината на водното съоръжение, предизвикало заблатяване и гнилостни процеси, което е и в непосредствена близост до сондажните кладенци, назначих експертиза, която да даде отговор на най-важния въпрос – причината за замърсяването“, припомни Каназирева. Тя посочи, че според доклада източникът на замърсяване е заблатяването в района на водното огледало и разпростирането му в периметъра на водоизточниците, както и фактът, че залива земеделски площи. Според направените анализи в средния кладенец нивото на мангана е било над 100 пъти над допустимата норма. Сега този кладенец е изолиран и вече е изграден дублиращ. 

„Безспорен факт е, че в момента водопроводната мрежа е компрометирана и има риск пак да се стигне до замърсяване и високи нива на мангана при аварии и това да доведе до ново замърсяване. А тъй като качеството на водата от дублиращите кладенци се гарантира само от 3 до 5 години, настояваме в процедурата да бъде включено проучване на изцяло нов водовземен участък, за да се реши дългосрочно проблемът“, допълни областният управител. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: