Актуална информация за епидемичната обстановка на 20.02.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 20.02.2021 г. Снимка: pixabay

По света:

Според Световната здравна организация (СЗО) броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 110 милиона души, от които 2,4 милиона са починали. Според университета „Джонс Хопкинс" в света са се заразили над 110,7 милиона души, над 2,45 милиона са починали.

Лидер по броя на потвърдените случаи са САЩ, където са идентифицирани 28 милиона заразени. Индия е на второ място (10,9 милиона), Бразилия е на трето (над 10 милиона), Великобритания е на четвърто (4,1 милиона), а Русия е пета. Повече от 3 милиона заразени са открити също във Франция и Испания.

Вечерният час в Нидерландия се запазва, като мярка за ограничаване на разпространението на коронавируса. Парламентът подкрепи законопроект, който дава правомощия на правителството в оставка да запази ограниченията.

Лидерите на страните от Г7 поеха ангажимент да отпуснат 7,5 милиарда долара на бедните страни за закупуване на ваксина срещу коронавирус. Това бе съобщено след виртуалната среща на върха, председателствана от британския премиер Борис Джонсън.

Бил Гейтс призова да се инвестират милиарди долари в изграждането на фабрики за производство на ваксини срещу вируса. Според него именно това ще позволи на човечеството да бъде сигурно, че сегашната ситуация никога повече няма да се повтори.

Джо Байдън, президент на САЩ: „Ако има послание, което да искам да предам на цялата страна, то е следното: ваксините са безопасни. Моля, заради вас самите, за вашето семейство, заради страната, използвайте ваксината, когато дойде вашият ред. Това е единственият начин да победим пандемията."

През следващите месеци много туристи ще бъдат привлечени от нов вид ваканция с всичко включено: комбинация от коронавирусна ваксина + плажен шезлонг, а докато в повечето страни по света дозите за ваксиниране са строго разпределени, някои държави възнамеряват да използват резервите си, като предлагат на богати чужденци да бъдат ваксинирани по време на пътешествие, пише журналистът от Le Figaro Колин Рено.

Жителите на домове за възрастни хора във Великобритания вече ще могат да приемат по един редовен посетител от 8 март, съобщи британското правителство, предаде Ройтерс. Това е част от плана за смекчаване на строгите ограничения заради пандемията от коронавирус, което става възможно заради разпространението на ваксинациите сред възрастните хора и уязвимите групи, пише Медиапул.

У нас:

След като вчера у нас бяха поставени 13 754 дози ваксина, днес в София продължават ваксинациите в „Пирогов“ за желаещите да получат имунизация срещу COVID-19 в четвъртата фаза. Десетки желаещи да се ваксинират чакаха търпеливо пред медицинския център на „Пирогов“ - хора на различна възраст, част от тях с придружаващи заболявания, съобщи БНР.

Според Единния информационен портал, за последните 24 часа новозаразените продължават да се увеличават и вече са близо 11% от тестваните. Рекорден брой са ваксинирани за денонощие - 13 754 души. Така общият им брой става 104 268.

Част от районните здравни инспекции в страната са публикували на страниците си телефони, на които хората могат да си запишат часове за ваксинации с „АстраЗенека" днес и утре - например във Варна и Русе. В Бургас днес и утре ще се правят имунизации без предварително записване, ваксини ще се слагат днес и в Разлог, Гоце Делчев, Петрич и Сандански, съобщи БНТ.

В Шумен и Благоевград имунизациите ще са утре, а в Пловдив - от понеделник.

Ваксини на „АстраЗенека" за всички желаещи от днес се поставят и във Военно-медицинска академия в София. Досега столичният спешен център „Пирогов" беше мястото, където хората от 4-те фази от Националния имунизационен план можеха да получат ваксина.

Тази сутрин през кабинета във ВМА, където се поставят ваксини срещу ковид, са минали над 200 човека, част от тях бяха ваксинирани и от директора на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: